Potrawy tradycyjne | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Niekoniecznie trzeba być bogiem, by mieć wyznawców. -Witold Gombrowicz


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)

 
Potrawy tradycyjne

Ala Pawelczyk

Offline

Panowie do marketu po gęś OBOWIĄZKOWO!!!!!!!


"Na św.Marcina gęś i dzban wina"
"Na św.Marcina najlepsza gęsina"

Gęś Marcina

-1 niewielka gęś
-1 kg jabłek antonówek
-po 2 łyżeczki majeranku, tymianku ,ziół prowansalskich i soli
-2 ząbki czosnku
-sok z jednej cytryny
-setka brandy lub wódki

Gęś umyć i osuszyć,natrzeć sokiem z cytryny. Zmiażdzyć czosnek, wymieszać z ziołami i solą , natrzeć gęś zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obrać ,pokroić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Jabłkami napełnić gęś i ją zaszyć. Gęś przełożyć do brytfanny , podlać 1/2 szklanki wody,skropić alkoholem,przykryć , wstawić do nagrzanego piekarnika[do200st] na 1godz. Po godzinie zmniejszamy tem do 180 st i pieczemy[pod przykryciem] jeszcze około1,5 do 2godz aby gęś się zarumieniła.
 

Artur Betcher

Offline

Osobiście śledzić będę każdy post w temacie i dodam go do obserwowanych Usmiech Wszystko co swojskie i tradycyjne jest najlepsze.
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Ala Pawelczyk

Offline

Inwigilacja wysmiewaczbeka
 

Artur Betcher

Offline

Oczywiście że inwigilacja. Do tego totalna grin Przez żołądek do serca mężczyzny więc musimy wiedzieć co nas czeka HahaHahaHaha
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Filipka

Offline

Oo pani Alicja znowu zaczęła sypać pysznościami po długiej przerwie Usmiech Super

Niewielka gęś? 5 kg ? 10 kg ? Proszę sprecyzować bo uwielbiam mięso gęsi Usmiech
 

Ala Pawelczyk

Offline

Filip to zależy od możliwości pałaszowania wysmiewacz. Przedział gęsi do pieczenia[ "nie wyścigowych"]to 4 do10kg. Niewielka to + -kilo do 4,5 w moim mniemaniu.PANOWIE po gąski i pichcimy[pamiętamy ,że większe pieczemy dłużej-około pół godz trzeba dodać czasu pieczenia na kg większej gąski] .SMACZNOSCI!!!!!!!!!!!!!!
 

Filipka

Offline

Oj możliwości to Ja mam Usmiech Będziemy korzystać z żoną z przepisu potem damy znać jak wrażenia Usmiech
 

Artur Betcher

Offline

Odświeżam żeby nie zniknął ze strony głównej Haha
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Golonka to jest to? Dużą golonkę (2,5 - 3kg) umyć i osuszyć. W międzyczasie do garnka nalać zimnej wody dodając (wg uznania) sól (najlepiej morską lub niejodowaną) pieprz, włoszczyznę, czosnek ziele angielskie,listki bobkowe,odrobinę cukru,kilka ziaren gorczycy,pokrojoną cebulę. Wodę doprowadzić do temp ok 80 stopni.( nie gotować). Następnie zmniejszyć ogień tak aby woda "pyrkała". Gotować tyle czasu ile waży wkład. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Golonkę do żaroodpornego naczynia z 200 gr wody. Służy ona do polewania mięska. Jak zacznie brakować golonkę polewać mocnym piwem ( nie porterem) Jak skórka nabierze rumianego wyglądu ( też do uznania) należy wyjąć z lodówki np 07 wyborowej i to wszystko na stół bez krojenia. Niech każdy bierze to co mu smakuje. Mój pies od 2 godzin węszy po kuchni wie,że też mu coś skapnie. Smacznego
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Jeszcze jedna uwaga SÓL DODAJE W KOŃCOWEJ FAZIE PYRKANIA> Golonka nie będzie wówczas twarda.
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć

Podobne Tematy

Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
Potrawy mięsne - sposób pozyskania mięsa. Kulinaria 10 22 maja 2014 22:07
Wygenerowano w sekund: 1.63
51,575,257 unikalne wizyty