Nasze kulinaria. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

"Żona: kobieta, która nas całuje, gdy wracamy z pracy, aby się przekonać, że byliśmy na piwie. - Jożka Stetina"


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)

 
Nasze kulinaria.

Albert Kus

Offline

Panowie nie pokazujcie takich smakołykówNono bo mi ślinka na klawiaturę leci ,chyba pójdę coś na ząb wrzucićHahaOkok
 

Krzysztof Poniewierski

Offline

No to troszkę "fast-food":
Ostre krewetki.
Produkty:
- krewetki BLACK TIGER 41/50 lub większe (liczba sztuk na funt) surowe, obrane, bez głowy i tułowia, z ogonkami
- chilli w proszku
- oliwa z oliwek (raczej wysokiej klasy)
- ząbek czosnku (tylko i wyłącznie polskiego, żadnych chińskich czy unijnych podróbek bez smaku .... #$^$&$&*%* )
- sól i pieprz

Przygotowanie:
- jeżeli krewetki mrożone to rozmrozić w zimnej wodzie i osuszyć na papierowych ręcznikach, jeżeli nie łuskane to osunąć głowę i tułów, dla wygody pozostawić ogonki
- krewetki lekko osolić i przyprawić pieprzem (wedle uznania)
- na patelni (lepiej teflonowej lub ceramicznej) rozgrzać oliwę (na 30 krewetek daję 6-9 łyżek stołowych oliwy), wrzucić na nią obrany i drobno pokrojony ząbek czosnku, zarumienić delikatnie (wystarczy ok 30-40 sekund) i wsypać płaską łyżeczkę mielonego chilli, lekko je zarumienić (znowu ok 30-45 sekund) i szybko wrzucić osuszone z nadmiaru wody krewetki, często mieszać
- po ok 2-3 minutach krewetki podać na podgrzanym talerzu

Dla mnie to najlepszy "fast-food" pod słońcem.
Na raz potrafię wtranżolić 2-3 porcje po 30 krewetek Usmiech
 

Grzegorz Michalski

Offline

Uwielbiam sushi mniam mniam Usmiech wygląda Kamilu jak oryginał z japońskiej kuchni Graty
Rybki
"Nienawidzę pić samemu i z kimś też..."
 

Adam Gasior

Offline

Kamil Misztal napisał(a):

Mariusz Kowalski napisał(a):

Przepis jak to zrobić krok po kroku poprosimy.


Oto sprawdzone przeze mnie proporcje składników :

2 szklanki ryżu
2 szklanki wody (uwaga: odmierzać należy identyczną szklanką!)

na zaprawę (jedna z wersji ):

50 ml octu ryżowego (odmierzamy kieliszkiem do wódki lub dajemy 5 łyżek do zupy)
2-3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Składniki zaprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Akcesoria:

- garnek, w którym swobodnie zmieści się ryż, woda i jeszcze zostanie miejsce; przykładowo do ugotowania 2 szklanek ryżu garnek o pojemności od 2 do 3 litrów
- dobrze dopasowana do garnka pokrywka z niewielkim otworem na ujście nadmiaru pary (inaczej odskakuje pod wpływem ciśnienia)
- rondelek do zagotowania zaprawy
- szeroka miska do studzenia ryżu
- co najmniej jedna szklanka, łyżka i łyżeczka do odmierzania składników
- szeroka drewniana łopatka do przewracania ryżu w czasie polewania zaprawą i studzenia
- czysta zwilżona ściereczka kuchenna do przykrycia ryżu

Akcesoria do podstawowego sushi np.widocznego na zdjęciu
- Ryż do sushi
- liście nori
- imbir marynowany
- wasabi w tubce lub proszku
- sos sojowy
- sezam prażony: czarny i biały
- drewniana matka 24cmx24cm

Wszystkie składniki możemy zamówić jako gotowy zestaw w jednym z wielu sklepów inter.

Płukanie ryżu:

Wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy, odlewamy wodę (można z pomocą sitka) i czynności powtarzamy tyle razy, aż odlewana woda jest już niemal przezroczysta.Nie używamy ciepłej wody do płukania!

Gotowanie ryżu na kuchence gazowej:

Ostatni raz dokładnie odsączamy ryż i nalewamy do garnka tyle wody ile jest ryżu. Na 2 szklanki (odmierzonego na sucho!) ryżu nalewamy 2 szklanki wody. Teraz przykrywamy garnek dokładnie dopasowaną pokrywką i zostawiamy na 10 minut, a po tym czasie zapalamy ogień i szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy 10-15 minut (zależy od ryżu), gasimy gaz i zostawiamy garnek nie odkrywając ! na 10 minut.

Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej; kiedy jest już letni można skręcać rolki lub robić inne sushi.


Hmm o samym ryżu nie jeden mistrz sushi mógł by napisać książkę. W Japonii nauka przygotowywania sushi trwa 7 lat beka. Pierwsze 3 poświęcone są na opanowanie sztuki gotowania i płukania ryżu. Jednak cała reszta jest stosunkowo prosta. Kiedy mamy już gotowy ryż robienie rolek przypomina robienie kanapki beka


Zawsze chciałem spróbować, ale nie miałem okazji więc muszę spróbować
przepisu. Zobaczę jaki zemnie Sushi master Usmiech
 

Kamil Misztal

Offline

Już po walentynkach Usmiech ale na następne może się przydać. Lub coś dla amatorów włoskich smaków pfft .
Muszle ze szpinakiem w sosie beszamelowym i pomidorowym.
Nadzienie:
- Paczka mrożonego szpinaku (ja używam w liściach) to ok. 25-30 nadzianych muszelek.
- czosnek (wedle uznania)
- feta (może być również serek pleśniowy, ricotta, lazur lub inny)
- suszony pomidor (opcjonalnie)
- sól ,pieprz do smaku
- łyżka masła
Szpinak rozmrażamy według instrukcji na opakowaniu.

Sos pomidorowy :
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii (może być świeża)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru
- oliwa extra vergine kilka kropel do sosu i do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Sos beszamelowy:
- dwie duże łyżki masła
- dwie czubate łyżki mąki
- ok. 2,5 szklanki mleka
- pieprz biały( intensywny smak) , czarny (delikatniejszy) kto jak woli
- gałka muszkatołowa
- parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie :
1.Piekarnik nagrzać do ok. 190 - 200 stopni . Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
2. Rozmrozić szpinak (według instrukcji na opakowaniu) dodać czosnek, fetę , łyżkę masła , suszony pomidor( pokrojony na małe kawałki), doprawić solą i pieprzem (najlepiej czarny grubo mielony).
3. W tym czasie robimy sosy.
Podgrzać pomidory do ,,zagotowania,, (stracą trochę swojej kwaskowości ) dodać kilka kropel oliwy. Cukier ,sól ,pieprz do smaku . Pod koniec dodać oregano lub bazylię (jak dodamy jedno i drugie będzie sos do pizzy)
Sos beszamelowy. Roztopić masło , dodać make cały czas mieszając gdy składniki się połączą. Wlać cześć mleko cały czas energicznie mieszając i dodawać stopniowo resztę mleka. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Sosy wlać do oddzielnych wysmarowanych naczyń żaroodpornych. Ułożyć muszle z nadzieniem . Na każdą muszle kładziemy plasterek mozzarelli. Piec ok. 15- 20 min aż mozzarella ładnie się zrumieni. Posypać świeżą bazylia i smacznego beka.
forumsumowe.pl/h/fshzw_20120226619_bf883.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_20120226616_49247.jpg
 

Mariusz Kowalski

Offline

Wiedziałeś kiedy to wstawićNono,aż zgłodniałemHaha
 

Robert Dubis

Offline

Coś dla mnie Haha, pięknie to wygląda.Oklaski
Pozdrawiam Robert
 

Tomek Woloszyn

Offline

Smacznie wygląda UsmiechUsmiech
 

Adam Gasior

Offline

Prezentuje się pięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej Haha
 

Marcin Szajda

Offline

Oglądając takie rarytasy jak człowiek może nie czuć się głodny Usmiech
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć

Podobne Tematy

Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
Nasze akwaria i ich mieszkańcy Hyde Park 152 17 grudnia 2016 15:42
Nasze zwierzaki Hyde Park 28 27 lutego 2016 18:16
Nasze drinki i nalewki. Kulinaria 135 06 października 2015 22:45
Plecionka przyponowa do stacjonarki - nasze opinie Plecionki sumowe, żyłki na suma, przypony na suma 21 21 sierpnia 2015 19:55
Nasze sumowe rekordy Relacje z wypraw na suma 5 01 lipca 2015 23:13
Wygenerowano w sekund: 1.66
51,666,309 unikalne wizyty