Nasze drinki i nalewki. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza. Albert Einstein


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)

 
Nasze drinki i nalewki.

Jarek Kozlowski

Offline

Tu zamieszczamy wszelkie własne przepisy na drinki i nalewki.

Nalewka z Pigwy: (na każdy kilogram owoców takie proporcje)
- 0,5 l spirytusu
- 1 kilogram pigwy
- kilogram cukru.
Czas przyrządzania 6 tygodni.
1 tydzień mieszamy pigwę z cukrem.
Gdy puści soki dodajemy spirytus i czekamy 5 tygodni.
(Przepis rodzinny)
W innych nalewkach z niesłodkimi owocami przedstawia się to tak samo.
Jeżeli są to słodkie owoce należy zmniejszyć ilość cukru 2 krotnie.
 

Rafal Skupien

Offline

Pepsi 2.0 L
Grant's bądź Balantines - dowolne roczniki. 0.7 L

Szklanki do whisky (niskie, szerokie)

Dozowanie 3:1 około

Nazwa potoczna: Woda od bonifratów,szczypta geniuszu.

:] Pozdrawiam,
 

Michal Gorski

Offline

Luksusowa wiśniówka też daje radę ;p
Catch & Release
Kajtek...
 

jbkajdulka

Offline

A propos wiśniówki:
Składniki na mój przepis-
2,8 kg wiśni
1 kg cukru
1 litr spirytusu

Wiśnie zasypać cukrem na okres ok. 10 dni (cukier musi się rozpuścić)
następnie dolać spirytus i poczekać ok 4-6 tygodni (można nie czekaćgrin)
po tym czasie zlać miksturę do butelek i gotowe.Naprawdę pychotaOkok
 

bodek1419

Offline

No cóż ...na sumach się nie znam (jeszcze) ,to może jako mój wkład w forum zapodam przepisik na winko (wermucik) z ryżu .

składniki na balon 10 l :
1 kg ryżu (zwyczajny w torebce)
3 kg cukru
3 cytryny (ok.30 dag)
20 dag rodzynek
1/2 (pół) gałki muszkatołowej
10 szt goździków
5 dag drożdży piekarniczych
7 litrów wody (przegotowanej)

Cytryny myjemy , kroimy w drobną kostkę ,gałkę zcieramy na tarełku i razem z resztą składników ładujemy do balona ,zalewamy przestudzoną wodą z rozpuszczonym wcześniej cukrem ,dodajemy drożdże rozrobione z wodą i dwoma łyżkami cukru ("zabuzowane&quotOczko.
I czekamy około trzech tygodni aż przestanie pracować ,następnie odcedzamy "owoce" hehe i czekamy ,czekamy , czekamy aż się wyklaruje ...z czasem winko nabiera mocy .

Można spożywać samo ,albo z dodatkiem wody mineralnej i lodu świetnie gasi pragnienie ..można go pić i pić i wcale nie chce się pić (czegoś innego) pfft
życzę smacznego .
 

Bogumil Trzcinka

Offline

Zainteresował mnie przepis- bodek1419. 50 l gąsior stoi bezczynnie .Czas to zmienić beka . "5 dag drożdży piekarniczych" a nie drożdże winiarskie ?
 

bodek1419

Offline

BOBOTEAM napisał(a):
Zainteresował mnie przepis- bodek1419. 50 l gąsior stoi bezczynnie .Czas to zmienić beka . "5 dag drożdży piekarniczych" a nie drożdże winiarskie ?



Witam Usmiech .Ja robię na zwykłych piekarniczych ,taki przepis dostałem i myślę ,że nie ma potrzeby stosowania drożdży winiarskich ,winko wychodzi wystarczająco mocne i klarowne .
(A po roku jest jeszcze lepsze )


Acha i zapomniał bym, ryż kupuje w REAL najtańszy TIP
Na Biedronkowym ryżu nie udało mi się ,zaczęło się pienić i "wyłazić" z balona ...
myślę ,że to była wina ryżu ,bo tylko on był z innego źródła Usmiech .
Życzę powodzenia i pozdrawiam .
 

bodek1419

Offline

I idąc za ciosem Usmiech kolejne winko ...z kwiatków mleczu (mniszka pospolitego)http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Koeh-135.jpg&filetimestamp=20070129235557

składniki :

1 litr kwiatków (kwiatki zrywamy z zieloną częścią bez łodyżki np. do litrowego naczynia,nie ubijamy)
3 cytryny ok.30 dag
1 kg cukru
3 litry przegotowanej wody
1 dag drożdży piekarniczych

1 dzień
zalewamy wrzątkiem kwiatki i zostawiamy na 24 h

2 dzień
dodajemy pokrojone w kostkę cytryny

3 dzień
obserwujemy czy nie pojawiła się przypadkiem pleśń (usuwamy )
mieszamy i czekamy .

4 dzień
odcedzamy ,wyciskamy ,przelewamy do balona i uzupełniamy wodą z cukrem ( 3 l wody na 1l kwiatków ),dodajemy rozrobione drożdże i czekamy na efekt ....a warto Usmiech))

p.s. nie jest takie mocne jak ryżowe ,ale ma super smak , że o właściwościach leczniczych nie wspomnę ...
 

Wojciech Turowski

Offline

Ja w takim przypadku podam taki przepis na wodeczke.
0,5 l spirytusu
2 warki strong
2 łyżki miodu
4 goździki
łyżeczka cukru wanilinowego( lub trochę wanili)
to jest tak. Wszystko do gara, jak już jest dobrze podgrzane dodajemy spirytus. Rozlewamy do pól litrowych butelek, do każdej wkładamy po goździku( tym samym który się gotował z resztą składników) zakręcamy i do piwnicy. Po tygodniu przecedzamy przez jakąś szmatke(kiklakrotnie złożoną) można odstawić z powrotem do piwnicy, można pić grin
Im większy żywiec tym... dłużej wisiUsmiech
 

Marcin Szajda

Offline

Cytrynówka - na zimne wieczory i ranki nad wodą Oczko
8 cytryn
6 szklanek wody
2 szklanki cukru
1 litr spirytusu

Sok z cytryn wycisnąć, dodać wodę i cukier, podgrzać do momentu aż się cukier rozpuści, następnie odstawić do wystygnięcia.
Z 2 cytryn skórkę sparzyć, następnie pokroić i zalać spirytusem, odstawić na 12 godzin, po 12 godzinach odcedzić skórki i wszystko połączyć.
Smacznego Piwko
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć

Podobne Tematy

Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
Nasze akwaria i ich mieszkańcy Hyde Park 152 17 grudnia 2016 15:42
Nasze kulinaria. Kulinaria 226 13 marca 2016 23:24
Nasze zwierzaki Hyde Park 28 27 lutego 2016 18:16
Plecionka przyponowa do stacjonarki - nasze opinie Plecionki sumowe, żyłki na suma, przypony na suma 21 21 sierpnia 2015 19:55
Nasze sumowe rekordy Relacje z wypraw na suma 5 01 lipca 2015 23:13
Wygenerowano w sekund: 1.57
51,563,935 unikalne wizyty