Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie. Mou Jin
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 20:26
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Witam w związku ,że moje doświadczenie sumowe jest bardzo nikłe postanowiłem założyć temat o wędzarniach stacjonarnych i przepisach na mięso , kiełbasy i ryby. Widziałem w kilku innych tematach kilka Waszych fotek więc mam nadzieje , że temat nie zaginie i powymieniamy się doświadczeniami. Autorem i wykonawcą Naszej działkowej wędzarni jest mój tata Andrzej. Oto kilka fotek jak wędzarnia powstawała a z biegiem czasu dodam kilka przepisów Początki: Potem było już tylko wyżej: Potem było już tylko czyszczenie , pierwsze przepalenie. Pierwsze próby wędzenia 2 pstrągów i 2 karpi przerosły Nasze oczekiwania Rybki pochodziły z Hodowli Ryb w Pawełkach Totalnie bez doświadczenia soliliśmy ryby na oko. Trzy godziny w temperaturze 70 stopni i niebo w gębie Moje pierwsze pytanie brzmi na czym wędzicie ? Jakie drzewa ? Z korą czy bez ? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 20:29
|
Weteran Przędzel koło Stalowej Woli Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 21.11.11 |
Chyb źle zdjęcia wstawiłeś a temat super sam zamierzam coś takiego wybudować |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 20:37
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Co jest ze zdjęciami?:/ U mnie wyglądają normalnie. Mów szybko bo to mój dziewiczy temat i jestem cały w stresie. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 22:10
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Ja u siebie mam wędzarkę z beczki , już xxxx lat , takie z cegły są ładne ale potrzeba o wiele więcej opału żeby je ogrzać i w moim przypadku gdy wędzę mięsko 3-4 razy w roku , raczej nie opłaca mi się stawiać czegoś takiego. Nie zmienia to faktu że wędzareczka zrobiona super |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 22:12
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip zobacz "Kulinaria- jak przyrządzać ryby" |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2013 22:22
|
Fusionista Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 1321 Data rejestracji: 09.08.11 |
Ja kiedyś miałem kilkuletni epizod z małą gastronomią i na szybko wędziłem i to duże ilości różnych rzeczy w wędzarni, ala beczka z blachy i było ok. Ale myślę, że w obecnych czasach ze względów estetycznych, można pokusić się o coś fajniejszego, zważywszy na to ,że tak sposobem gospodarczym, to wcale drogo nie wychodzi. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 01:42
|
Podglądacz po nawróceniu Świdnica Mój blog: kliknij! Postów: 196 Data rejestracji: 27.01.11 |
Super |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 06:27
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Moje pierwsze pytanie brzmi na czym wędzicie ? Jakie drzewa ? Z korą czy bez ? Ja wędzę rożnym drewnem drzew liściastych , zależy od tego co uda mi się zdobyć. buk, olcha, klon, dąb oraz drewno drzew owocowych. W celu nadania produktom specyficznego smaku i aromatu dodaje na koniec wędzenia jałowca w formie jagód, chrustu tylko uważajcie z ilością Fajny smak daje drewno z owocówek jak np.wiśnia, śliwka,grusza,winogrono Moje ulubione drewno to buk i olszyna-owocowki wisnia Drewno bukowe, jawor i klon nadają wędzonkom zabarwienie żółtozłociste Dębu i olchy - brązowe Gruszy ciemnoczerwone, Akacji cytrynowe. Drewno z winorośli wzbogaca wędzonki o głęboki aromat owocowy. Czasami zdejmuje korę ale w większości wędzę nieokorowanym Drewno z kora daje lekko gorzkawy smak -nam bo wędzimy z ojcem od lat to nie przeszkadza Każde drewno jest inne i daje inny kolor i smak ,ale niezależnie jakiego użyjesz i tak wędlinki będą o niebo lepsze od tego co oferują w sklepach Moja rady dla początkujących; -poświećcie więcej czasu i uwagi na pierwszy bardzo ważny etap wędzenia czyli osuszanie . -nie regulujcie za wysokiej temperatury polewając palące się drewno woda -kupcie termometr ułatwi on wam dojście do wprawy Ja mam dwa jeden do wędzarni drugi do parzenia dostępne są na alledrogo |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 08:49
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
No z tymi drzewami to nie wiedziałem czym sie różnia itp. Dzięki My z tata narazie mamy ciagle dostep do olchy i jeszcze niczym innym nie palilismy Dzięki uprzejmości miejscowych za 0,7 mozna miec olche:-) Ale jak sie zasoby skończą to będziemy próbowali innych materiałów |
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 10:49
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 861 Data rejestracji: 27.02.11 |
Fajna sprawa |
|
Przejdź do forum: |