Człowiek tylko wówczas jest szczęśliwy, kiedy interesuje się tym, co tworzy. Erich Fromm.
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Sum od kuchni strony Przepisy na suma
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2012 22:47
|
Stary Wyjadacz Wiśniewa koło Sępólna Krajeńskiego Mój blog: kliknij! Postów: 368 Data rejestracji: 21.09.11 |
W zeszły Weekend Żona zrobiła suma w galarecie Palce lizać,delikatne mięsko coś jak węgorz W jakiej postaci ryba by nie była,podstawa to warzywa i przyprawy jak najbardziej świeże.Przyprawić,wklepać w mięso i odczekać co najmniej kilka godzin Efekt gwarantowany |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2012 23:06
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Ja słyszałem że najlepszy jest wędzony. Chłopaki na Caspe wędzili na zimno i bardzo zachwalali.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 04 stycznia 2012 23:11
|
Stary Wyjadacz Wiśniewa koło Sępólna Krajeńskiego Mój blog: kliknij! Postów: 368 Data rejestracji: 21.09.11 |
Nie próbowałem.Dla mnie osobiście najlepsza to ryba smażona(sól ,pieprz itp. no i cebula)Potem jajko , mąka i na patelnię |
|
|
Offline |
Dodany dnia 05 stycznia 2012 03:37
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 844 Data rejestracji: 29.09.10 |
Jadłem wędzonego ale na ciepło i baja |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 stycznia 2012 21:23
|
Weteran Gliwice - Bojków Mój blog: kliknij! Postów: 561 Data rejestracji: 23.12.11 |
Suma jadłem przyrządzonego na wiele sposobów osobiście najbardziej smakuje mi wędzony. Suma filetuje i kroje na porcje około 200 gram, smaruje sola z olejem i zostawiam na noc w lodówce . Następnego dnia płucze w zimnej wodzie , sole tym razem tylko trochę . Wędzarnie rozpalam do temperatury około 80 stopni , otwieram drzwiczki wędzarni na parę minut i wkładam suma. Przez pierwszą godzinę staram temperatura w wędzarni to około 80 stopni , potem obniżam temperaturę do 50 stopni i tak wędzę około 4 do 7 godzin w zależności jak wysoki kawałek . Polecam , smacznego. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 19:00
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 414 Data rejestracji: 06.01.11 |
Bardzo ciekawy przepis podaje pan Wojtek Charewicz w czwartym odcinku Zjedz Rosję (można obejrzeć na ipla tv)polecam wygląda smacznie .
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 19:03
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Jaroslaw Latocha napisał(a): Bardzo ciekawy przepis podaje pan Wojtek Charewicz w czwartym odcinku Zjedz Rosję (można obejrzeć na ipla tv)polecam wygląda smacznie . NIe każdy ma szanse obejrzeć, mógłbyś zacytować jak a nie tylko gdzie znaleźć skoro ni tak nie każdy obejrzy
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 19:58
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 414 Data rejestracji: 06.01.11 |
Szaszłyki z suma! A więc pan Wojtek przedstawia to tak: W naczyniu np. na dnie garnka układamy pociętą cebule (dużo zakrywa dno) na to układamy pocięte filety lub dzwonki suma, następnie tniemy pomidory w kawałki i układamy na kawałkach suma( również powinny zakryć mięso) na pomidorki dajemy dużo majonezu do tego szczypta soli, dalej kolejna warstwę od nowa jak pierwszą. Następnie wszystko mieszamy i odstawiamy na chwile. Do pieczenia potrzebny jest żar nie powinno się tego robić nad ogniem, pan Wojciech piecze nad węglem drzewnym . Kawałki suma układamy na ruszcie i pieczemy jakieś 7-8 minut następnie przewracamy na drugą stronę i znów zapiekamy 7-8 minut. NIE WOLNO PRZEWRACAĆ CO CHWILĘ bo mięso wyschnie zamiast się zapiec! Podobno rewelacja. smacznego!
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 20:00
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 23.01.11 |
Właśnie wczoraj oglądałem na Polsat Play. Przepis świetny, tylko drań zabijał sumki ledwo półmetrowe. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2012 20:21
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 414 Data rejestracji: 06.01.11 |
Co do wielkości ryb no cóż nie wypowiem sie! Ale przy zasobności tamtych wód podejrzewam że tam to norma!
Zestaw jest tak mocny jak jego najsłabszy element! |
|
Przejdź do forum: |