Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Potrawy tradycyjne
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 listopada 2013 23:05
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Panowie do marketu po gęś OBOWIĄZKOWO!!!!!!! "Na św.Marcina gęś i dzban wina" "Na św.Marcina najlepsza gęsina" Gęś Marcina -1 niewielka gęś -1 kg jabłek antonówek -po 2 łyżeczki majeranku, tymianku ,ziół prowansalskich i soli -2 ząbki czosnku -sok z jednej cytryny -setka brandy lub wódki Gęś umyć i osuszyć,natrzeć sokiem z cytryny. Zmiażdzyć czosnek, wymieszać z ziołami i solą , natrzeć gęś zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obrać ,pokroić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Jabłkami napełnić gęś i ją zaszyć. Gęś przełożyć do brytfanny , podlać 1/2 szklanki wody,skropić alkoholem,przykryć , wstawić do nagrzanego piekarnika[do200st] na 1godz. Po godzinie zmniejszamy tem do 180 st i pieczemy[pod przykryciem] jeszcze około1,5 do 2godz aby gęś się zarumieniła. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 07 listopada 2013 23:42
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Osobiście śledzić będę każdy post w temacie i dodam go do obserwowanych Wszystko co swojskie i tradycyjne jest najlepsze.
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 09:44
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Inwigilacja |
|
|
Offline |
Dodany dnia 08 listopada 2013 16:17
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Oczywiście że inwigilacja. Do tego totalna Przez żołądek do serca mężczyzny więc musimy wiedzieć co nas czeka
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 listopada 2013 08:01
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Oo pani Alicja znowu zaczęła sypać pysznościami po długiej przerwie Super Niewielka gęś? 5 kg ? 10 kg ? Proszę sprecyzować bo uwielbiam mięso gęsi |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 listopada 2013 08:37
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip to zależy od możliwości pałaszowania . Przedział gęsi do pieczenia[ "nie wyścigowych"]to 4 do10kg. Niewielka to + -kilo do 4,5 w moim mniemaniu.PANOWIE po gąski i pichcimy[pamiętamy ,że większe pieczemy dłużej-około pół godz trzeba dodać czasu pieczenia na kg większej gąski] .SMACZNOSCI!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 listopada 2013 08:42
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Oj możliwości to Ja mam Będziemy korzystać z żoną z przepisu potem damy znać jak wrażenia |
|
|
Offline |
Dodany dnia 10 listopada 2013 09:39
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Odświeżam żeby nie zniknął ze strony głównej
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 10 listopada 2013 16:54
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Golonka to jest to? Dużą golonkę (2,5 - 3kg) umyć i osuszyć. W międzyczasie do garnka nalać zimnej wody dodając (wg uznania) sól (najlepiej morską lub niejodowaną) pieprz, włoszczyznę, czosnek ziele angielskie,listki bobkowe,odrobinę cukru,kilka ziaren gorczycy,pokrojoną cebulę. Wodę doprowadzić do temp ok 80 stopni.( nie gotować). Następnie zmniejszyć ogień tak aby woda "pyrkała". Gotować tyle czasu ile waży wkład. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Golonkę do żaroodpornego naczynia z 200 gr wody. Służy ona do polewania mięska. Jak zacznie brakować golonkę polewać mocnym piwem ( nie porterem) Jak skórka nabierze rumianego wyglądu ( też do uznania) należy wyjąć z lodówki np 07 wyborowej i to wszystko na stół bez krojenia. Niech każdy bierze to co mu smakuje. Mój pies od 2 godzin węszy po kuchni wie,że też mu coś skapnie. Smacznego |
|
|
Offline |
Dodany dnia 10 listopada 2013 17:10
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Jeszcze jedna uwaga SÓL DODAJE W KOŃCOWEJ FAZIE PYRKANIA> Golonka nie będzie wówczas twarda. |
|
Przejdź do forum: |