Różnica między Polakiem i Francuzem polega na tym, że jeden lubi kobietę rozebraną, a drugi nagą.
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Potrawy tradycyjne
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 grudnia 2013 20:43
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Nie mogę czytać. Znów mi ślina poleciała. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 stycznia 2014 13:05
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Dziś coś bezmięsnego- była to tradycyjna potrawa naszego regionu, dziś trochę zaniedbana. PAZIBRODA 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków 1łyżka smalcu 20 dag słoniny , podgarla lub boczku 1 cebula sol, pieprz, majeranek 2 łyżki śmietany Kapuste gotujemy z łyżką smalcu około 4omin. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie- tak celować gotowanie by w jednym czasie były ugotowane. Odcedzamy kapustę i ziemniaki, pół słoniny,podgarla lub boczku kroimy w kostkę ,smażymy dodajemy pokroioną cebulę .Gdy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę i zagotowujemy.Tluczemy ziemniaki, dodajemy kapustę, skwarki z cebulą i śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą . Wymieszać dobrze [ kto lubi majeranek może 1/2 łyżeczki dodać], usmażyć resztę słoniny, podawać posypane skwareczkami. U mnie jest to samodzielne danie podawane gorące z szklanicą zimnego mleka. To danie robi się identycznie jak kapustę z grochem lub fsaolą. Tu groch zastąpiły ziemniaki. Uwaga- kapusta gotowana ze smalcem lub innym tłuszczem szybciej się gotuje i jest smaczniejsza. A po dodaniu ziół jest wspaniała do zasmażania , do zapiekanek [ np. z rybą] lub jako dodatek do drugich dań. Będąc w Kaulandzie kupiłam żeberka- zero kości, samo mięsko[ nie przepadam za mięsem marketowym ale pierwszy raz widziałam takowe żeberka]. Na niedzielę muszę przygotować coś ekstra, to wymyśliłam te żeberka faszerowane. Zrobiłam zalewę do marynaty i żeberka z innym mięsem do pieczenia marynuję do soboty. W sobotę przygotuję farsz taki jak do faszerowanego boczku - z zieloną pietruszką lub grzybami. [jak ktoś zainteresowany to przypomnę przepis] |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 stycznia 2014 15:41
|
Weteran RADOM Mój blog: kliknij! Postów: 842 Data rejestracji: 11.12.11 |
Oj.! Mmmm.... Zjadł by człowiek takie coś Pani Alu trzeba coś takiego na Domaniowie wymyśleć jak się spotkamy na jednej miejscówce. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 stycznia 2014 17:41
|
Fusionista Kalisz Mój blog: kliknij! Postów: 2229 Data rejestracji: 15.09.12 |
W moim regionie Pazibroda to zupka śmieciówka z podstawą świeżej kapusty |
|
|
Offline |
Dodany dnia 09 stycznia 2014 20:26
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Tak to jest z tymi nazwami regionalnymi, przykładem nasz ziemniak- kartofel, grula, pyra itd. Mam zamiar dać przepis [lub przypomnieć] na -i znów problem : porka, prażucha, psiocha, klejbroda ? Jest wiele super potraw znanych ,a zapomnianych. Będąc u mamy[już leciwa ale pamiętliwa] zapytałam o smaki jej dzieciństwa. Jak ja się zdziwiłam, wiele tych potraw znam lecz zapomniałam. Wiele potraw jest tradycją rodzinną na rożne rodzinne spotkania.Chodząc po targu widzę różne zapomniane produkty np.kiszone całe główki kapusty- dla mnie to nic dziwnego bo robię takowe kapuśniaki [gołąbki z kiszonej kapusty,kaszy gryczanej i skwarków z cebulą w kiszonych liściach kapusty]. Popytajcie starszych, przypomnijcie sobie przepisy smaki dzieciństwa i mamy super potrawy tradycyjne. Podawać przepisy - niech nie odchodzą w zapomnienie. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 10 stycznia 2014 15:19
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Ala Pawelczyk napisał(a): GOŁĄBKI tradycyjne danie w wielu wersjach [ja robię chyba ze 6 ] i wieloma sosami. Główny smak to nadzienie. Najpopularniejsze to mięsno-ryżowe z sosem pomidorowym lub pieczarkowym czy z leśnych grzybów. -kapusta z całymi ładnymi liśćmi Z kapusty wycinamy głąb, następnie główkę sparzamy w osolonym wrzątku. Co pewien czas zdejmujemy liście , studzimy i skrajamy gruby nerw liścia. FARSZ 1 1kg mięsa wieprzowego niezbyt chudego 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu [nie rozgotować, raczej pół-twardy] sól, pieprz do smaku Mięso mielimy, dodajemy ryż i przyprawy do smaku, wyrabiamy na jednolitą masę. FARSZ 2 1/2kg filetów z ryby[najlepszy dorsz] 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej 2 cebule sok z pół cytryny sól, pieprz Filety skrapiamy sokiem z cytryny, mielimy. Cebulę drobno siekamy. Do miski kładziemy rybe, kasze, cebule i dobrze doprawiamy solą i pieprzem-wyrabiamy na jddnolitą masę. FARSZ 3 1szklanka ugotowanych zmielonych grzybów suszonych 4 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól ,pieprz 2 łyżki oleju Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. FARSZ 4 4szklanki ugotowanego na sypko pęczaku 1 kg pieczarek lub 1 szklanka ugotowanych ,zmielonych grzybów suszonych 2 cebule 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju Pieczarki cienko pokroić w plastry, opiec na tłuszczu z posiekaną cebulą. Połączyć składniki farszu, dobrze doprawić solą i pieprzem. Na liście kapusty nakładamy porcje farszu, zwijamy gołąbki i dość ciasno układamy w garnku[ja na spód kładę siatkę do gotowania na parze-mam takowe niewysokie i są super do takich potraw]. Co warstwę ja przesypuję delikatnie wegetą a jeśli ktoś nie używa wegety to na dno garnka wsypać płaską łyżkę soli. Na wierzch gołąbków rozłożyć pozostałe małe liście kapusty. Wlać do przykrycia gołąbków wodę lub bulion[jeśli bulion to mniej soli lub wegety]. Zagotować , postawić na płytce lub zmniejszyć płomień i dusić około godziny-aż kapusta będzie miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym czy grzybowym. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 10 stycznia 2014 15:40
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 418 Data rejestracji: 29.01.13 |
Gołąbki najbardziej mi z ziemniaków smakują
C&R |
|
|
Offline |
Dodany dnia 10 stycznia 2014 15:55
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Kamil proszę o przepis- u nas takich nie robiło się. Jadłam w Bieszczadach i mi bardzo smakowały. I przy okazji -proszę forumowiczów o dobry przepis na [i znów regionalne nazwy] babkę, placek z tartych ziemniaków . Ja sporadycznie robiłam z ziemniaków z boczkiem [skwarki] jest dobry. Na Mazurach jadłam zwykły ze skwarkami i nadziewany żeberkami[ zgubiłam przepis] pamiętam ,że dodawało się do masy ziemniaczanej żeberka, śmietanę i coś jeszcze.U nas nie jest to popularne danie. Najlepsze na Mazurach i Śląsku [z tych co jadłam]. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 stycznia 2014 12:33
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Przemyśl Mój blog: kliknij! Postów: 418 Data rejestracji: 29.01.13 |
Gołąbki z ziemniaków -główka kapusty -około 1kg ziemniaków -2 cebule -jajko -sól pieprz do smaku -1l mleka Zetrzec ziemniaki dodac zeszkloną cebulkę na masełku, jajko oraz sól pieprz. Reszta wszystko jak w zwykłych gołąbkach, tylko na koniec zalac litrem mleka Jeszcze taka wskazówka żeby luźno zawijac Smacznego
C&R |
|
|
Offline |
Dodany dnia 11 stycznia 2014 12:52
|
Weteran --- XxX --- Białystok Mój blog: kliknij! Postów: 615 Data rejestracji: 20.02.13 |
Kamil Kielbowicz napisał(a): Gołąbki z ziemniaków -główka kapusty -około 1kg ziemniaków -2 cebule -jajko -sól pieprz do smaku -1l mleka Zetrzec ziemniaki dodac zeszkloną cebulkę na masełku, jajko oraz sól pieprz. Reszta wszystko jak w zwykłych gołąbkach, tylko na koniec zalac litrem mleka Jeszcze taka wskazówka żeby luźno zawijac Smacznego Fajne danie ale musiałbym mieć do tego surówkę z czterech kotletów mielonych. |
|
Przejdź do forum: |
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
Potrawy mięsne - sposób pozyskania mięsa. | Kulinaria | 10 | 22 maja 2014 22:07 |