Kto nie okiełzna rozkoszy, zniża się do zwierząt. -Leonardo Da Vinci
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Nasze kulinaria.
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 lutego 2013 22:53
|
Stary Wyjadacz Lublin Mój blog: kliknij! Postów: 478 Data rejestracji: 26.03.12 |
Ostatnio zasmakowałem w kuchni japońskie , chociaż to nie mój konik postanowiłem spróbować. Moja pierwsza próba. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 lutego 2013 23:01
|
Fusionista Opoczno Mój blog: kliknij! Postów: 3734 Data rejestracji: 06.11.11 |
Wygląda apetycznie jak smakuje?
Pozdrawiam Robert |
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 lutego 2013 23:06
|
Stary Wyjadacz Lublin Mój blog: kliknij! Postów: 478 Data rejestracji: 26.03.12 |
Mi i tacie bardzo smakowało , pycha Reszta rodziny pod wpływem tortur jednak nie zdecydowała się spróbować |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 07:36
|
Fusionista Środa Wlkp. Mój blog: kliknij! Postów: 2015 Data rejestracji: 28.05.12 |
Ja bym się mimo wszystko skusił od rana na kawałeczek |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 08:35
|
Weteran Przędzel koło Stalowej Woli Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 21.11.11 |
Jak na pierwszą próbę wygląda świetnie a jak smakuje? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 09:07
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
[quote]Kamil Misztal napisał(a): Mi i tacie bardzo smakowało , pycha Reszta rodziny pod wpływem tortur jednak nie zdecydowała się spróbować [A/quote] Ja bez tortur bym smakowała Sushi to sushi ma specyficzny smak, a Twoje wygląda baaaardzooo apetycznie |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 09:50
|
Fusionista Kalisz Mój blog: kliknij! Postów: 2229 Data rejestracji: 15.09.12 |
Przepis jak to zrobić krok po kroku poprosimy. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 10:08
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
No ładne. Wyglądają super i apetycznie. No z wyjątkiem tych środkowych z pałeczkami Surimi. Zgadza się ? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 12:59
|
Stary Wyjadacz Lublin Mój blog: kliknij! Postów: 478 Data rejestracji: 26.03.12 |
Oto sprawdzone przeze mnie proporcje składników : 2 szklanki ryżu 2 szklanki wody (uwaga: odmierzać należy identyczną szklanką!) na zaprawę (jedna z wersji ): 50 ml octu ryżowego (odmierzamy kieliszkiem do wódki lub dajemy 5 łyżek do zupy) 2-3 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Składniki zaprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Akcesoria: - garnek, w którym swobodnie zmieści się ryż, woda i jeszcze zostanie miejsce; przykładowo do ugotowania 2 szklanek ryżu garnek o pojemności od 2 do 3 litrów - dobrze dopasowana do garnka pokrywka z niewielkim otworem na ujście nadmiaru pary (inaczej odskakuje pod wpływem ciśnienia) - rondelek do zagotowania zaprawy - szeroka miska do studzenia ryżu - co najmniej jedna szklanka, łyżka i łyżeczka do odmierzania składników - szeroka drewniana łopatka do przewracania ryżu w czasie polewania zaprawą i studzenia - czysta zwilżona ściereczka kuchenna do przykrycia ryżu Akcesoria do podstawowego sushi np.widocznego na zdjęciu - Ryż do sushi - liście nori - imbir marynowany - wasabi w tubce lub proszku - sos sojowy - sezam prażony: czarny i biały - drewniana matka 24cmx24cm Wszystkie składniki możemy zamówić jako gotowy zestaw w jednym z wielu sklepów inter. Płukanie ryżu: Wsypujemy ryż do garnka, nalewamy zimną wodę i mieszając dłonią przepłukujemy, odlewamy wodę (można z pomocą sitka) i czynności powtarzamy tyle razy, aż odlewana woda jest już niemal przezroczysta.Nie używamy ciepłej wody do płukania! Gotowanie ryżu na kuchence gazowej: Ostatni raz dokładnie odsączamy ryż i nalewamy do garnka tyle wody ile jest ryżu. Na 2 szklanki (odmierzonego na sucho!) ryżu nalewamy 2 szklanki wody. Teraz przykrywamy garnek dokładnie dopasowaną pokrywką i zostawiamy na 10 minut, a po tym czasie zapalamy ogień i szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy 10-15 minut (zależy od ryżu), gasimy gaz i zostawiamy garnek nie odkrywając ! na 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej; kiedy jest już letni można skręcać rolki lub robić inne sushi. Hmm o samym ryżu nie jeden mistrz sushi mógł by napisać książkę. W Japonii nauka przygotowywania sushi trwa 7 lat . Pierwsze 3 poświęcone są na opanowanie sztuki gotowania i płukania ryżu. Jednak cała reszta jest stosunkowo prosta. Kiedy mamy już gotowy ryż robienie rolek przypomina robienie kanapki |
|
|
Offline |
Dodany dnia 15 lutego 2013 13:04
|
Stary Wyjadacz Lublin Mój blog: kliknij! Postów: 478 Data rejestracji: 26.03.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): No ładne. Wyglądają super i apetycznie. No z wyjątkiem tych środkowych z pałeczkami Surimi. Zgadza się ? Filip zgadza się to surimi + sezam ,ogórek , sałata karbowana. Na samej górze tuńczyk + sos pikantny , szczypiorek. I moje ulubione na samym dole łosoś + serek philadelphia, awokado, ogórek , sałata karbowana. |
|
Przejdź do forum: |
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
Nasze akwaria i ich mieszkańcy | Hyde Park | 152 | 17 grudnia 2016 15:42 |
Nasze zwierzaki | Hyde Park | 28 | 27 lutego 2016 18:16 |
Nasze drinki i nalewki. | Kulinaria | 135 | 06 października 2015 22:45 |
Plecionka przyponowa do stacjonarki - nasze opinie | Plecionki sumowe, żyłki na suma, przypony na suma | 21 | 21 sierpnia 2015 19:55 |
Nasze sumowe rekordy | Relacje z wypraw na suma | 5 | 01 lipca 2015 23:13 |