Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam ! | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

"Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie. Ale chociaż sam mógłby wykopać swój własny grób, musi mieć kogoś, kto go pochowa. - James Joyce"


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !

Jacek B

Offline

Filip Kwasnik napisał(a):

No to już jest total profeskaUsmiech
Stawiałeś sam czy firma? Bo jak sam to naprawdę masz rękę...Usmiech


Sam, pierwszy raz w życiu murowałem ale coś z tego wyszło.Po murowaniu trochę roboty miałem z doczyszczeniem cegieł z zaprawy,ale szczotka druciana na wiertarkę i ładnie się doczyściło.
Złapać to można chorobę.Ryby się łowi.
 

Jaroslaw Radzki

Offline

Jacku Kawał dobrej roboty wykonałeś, naprawdę extra. Mam pytanie czy długość paleniska ma znaczenie w procesie wędzenia chodzi o jakość uwędzonych rzeczy??
 

Viking

Offline

Według mnie długość paleniska ma znacznie.
U mnie jest ok 150cm (mogłoby być z 50cm więcej) od komory wędzarniczej, łatwiej regulować temperaturę w wędzarni .
 

Ala Pawelczyk

Offline

Filip Kwasnik napisał(a):

Tak jak obiecałem dzisiaj efekty wędzonego weekendu Usmiech
Na pierwszy ogień poszła słonina przyprawiona tylko solą na sucho bo tłuszcz i tak zalewą nie naciągnie
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7ddac44a8_dsc-3176.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7e42eda9a_dsc-3197.jpg
Drugie zdjęcie po dwóch godzinach wędzenia w 80 stopniach. Potem jeszcze 1,5 godzinki w ok. 110 i gotowe.
Panowie i panie nie macie pojęcia jak smakuje taka słonina np. w żurku. POLECAM !!

Filip zmień sznurki na haki druciane -bezpieczniej i wygodnie.Zrobili mi z wieszaków do podsufitu i są rewelka.Następnym razem dwa kawałki słoniny posyp razem z solą papryką -na rybkach czy grzybkach super do chlebka. Namawiam do inowacji; najwcześniej po dwu dniach od uwędzenia zmiel kawałek tej słoniny co wędziłeś -smarowidło ekstra >>takiego smalczyku nie jadłeśOkok
 

Jacek B

Offline

Jaroslaw Radzki napisał(a):

Jacku Kawał dobrej roboty wykonałeś, naprawdę extra. Mam pytanie czy długość paleniska ma znaczenie w procesie wędzenia chodzi o jakość uwędzonych rzeczy??


Podobno wszystko to kwestia wprawy,na pewno łatwiej początkującym jest wędzić przy dłuższym palenisku.Ja chciałem żeby to wyglądało w ten sposób i komponowało mi się z altaną.
Złapać to można chorobę.Ryby się łowi.
 

Jacek B

Offline

Robert Godles napisał(a):

Według mnie długość paleniska ma znacznie.
U mnie jest ok 150cm (mogłoby być z 50cm więcej) od komory wędzarniczej, łatwiej regulować temperaturę w wędzarni .


Jak ktoś ma wprawę to reguluje temperaturę po przez moczenie drewna w wodzie,ale ja jeszcze nie doszedłem do tego levelu.Usmiech
Złapać to można chorobę.Ryby się łowi.
 

Jaroslaw Radzki

Offline

I komponuję się niezwykle udanie wow raz jeszcze duże BrawkaOklaski a powiedz mi jeszcze czy palenisko wewnątrz wykładałeś szamotką czy tak jak na zewnątrz tak i wewnątrz cegła? bo samo palenisko warto szamotką wyłożyć by nie nagrzewać muru by ciepło szło tylko w komin a nie w mury , no ale to juz po za wszystkim. czas pomyśleć nad własną wędzarniąOkok bo mając już te informacje i znając smak wędzonych ryb,mięs warto mieć to na działce
 

Viking

Offline

Jacek Bartnik napisał(a):

Robert Godles napisał(a):

Według mnie długość paleniska ma znacznie.
U mnie jest ok 150cm (mogłoby być z 50cm więcej) od komory wędzarniczej, łatwiej regulować temperaturę w wędzarni .


Jak ktoś ma wprawę to reguluje temperaturę po przez moczenie drewna w wodzie,ale ja jeszcze nie doszedłem do tego levelu.Usmiech


Wedlug mnie najlepszy efekt reg. temperatury to regulacja poprzez otwieranie drzwiczek -wieka-worka jutowego w górnej części wędzarni , oraz odpowiednie regulowanie dopływu powietrza do paleniska i odpowiednia ilość drewna mokrego i suchego w palenisku .
Ja stosuje drewno suche i drewno z dopiero co ściętego drzewa .
Można tez wcześniej przygotować sobie drewno suche poprzez moczenie go w wiaderku z woda tylko nie można wtedy przesadzić z ilością takiego drewna w palenisku .
Zbyt duża ilość moczonego drewna nie jest dobrym sposobem ze względu na to ze nadmiernie mokre drwa podnoszą wilgotność w komorze wędzarniczej co wpływa niekorzystnie na efekt końcowy powodując gorzkawość potraw.
Trzeba tez uważać na bezpośrednie polewanie palących się szczap woda , taki sposób powoduje z na wędzonkach osadzi się popiół jaki potrawy będą gorzkawe
Wedzenie nie jest trudne ale trzeba przestrzegać kilku zasad i trzeba dojść do wprawy żadna teoria tego nie zastąpi.
 

Filipka

Offline

Pewnie , że długość rury z paleniska do wędzarki ma znaczenie. Nawet nie chodzi o temperaturę. Ale jak jest duża odległość od wędziska to można wędzić na zimno w ok. 30 stopniach. Gdy wędzisko jest blisko to ciężko utrzymać temperaturę
 

Filipka

Offline

A wracając do weekendu z wędzeniem na drugi strzał po słoninie poszły golonki , boczek i łopatka. Najpierw fotki z nabijania do siatek , potem etap suszenia , wędzenie i parzenie ale to już w domu
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7df303b8d_dsc-3180.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7e11e44c7_dsc-3181.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7e29d2cb1_dsc-3183.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7e5f2fac1_dsc-3210.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7e80a1d8d_dsc-3215.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7e9e635e2_dsc-3220.jpgwww.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510e7eb8c6428_dsc-3223.jpg

Efekt jak zwykle ten sam... palce lizaćUsmiech właśnie jem kanapkę z wędzoną golonką...+okocim...pasuje idealnieUsmiech
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.57
51,673,142 unikalne wizyty