Zwykle mamy tu normalne opady! Deszcz! Śnieg! Grad! Ryby! (Terry Pratchett)
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 23:49
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
daddax napisał(a): Robert , czy te składniki ,które podałeś, dajesz tak na oko według rutyny , czy są na to jakieś proporcje i przepis??? Proporcje przypraw w solance to rzecz indywidualna i każdy powinien dostosować do swojego podniebienia .Ja lubię mięsko mocno pachnące przyprawami zwłaszcza czosnkiem ,majerankiem kolendra,jalowcem itd Staram się mieć kawałki mięsiwa 1- 2kg Mięso świeże ,nie mrożone. Czasami jak uwędzę za dużo to mrożę po uwędzeniu bez parzenia,po rozmrozeniu dopiero parze i tez smakuje . Mój sposób na solankę . Do pojemnika glinianego ew garnka emaliowanego wcześniej wyparzonego wkładam mięso które przeznaczam na wędzenie zalewam woda tak by zakryło cały wkład . Wyjmuje mięso . Mierze ilość wody jeśli trzeba to dolewam tak bym miał łatwo przeliczyć peklosol Np jeśli wychodzi 2,3 l. to dodaje 200 ml. i mam 2,5l. ,jak jest 2,7 l. to dodaje 300 ml. i mam 3 L. .itd ale nigdy nie odlewam bo mięsko musi być zakryte w całości . Na 1l wody daje 60 g. peklosoli Czyli np 2l wody to 120 g. peklosoli Peklosol kupuje w miejscowym sklepie z asortymentem dla zadymiarzy .Za 1 kg. place 2 zł Stawiam gar z woda na ogień dodaje odmierzona wczesniej peklosol i przyprawy Na 2 l wody daje -120g peklosoli -cukier -1 łyżeczka - majeranek ok 2- łyżki duże -jałowiec ziarno rozgniatam - ok 10 szt -listek -ok 6 szt kruszę na male kawałki -ziele-ok 10 szt rozgniatam -kolendra-mała łyżeczka -goździki-4-6 szt -pieprz w ziarnach -mała łyżeczka to wszystko gotuje z 5 min , studzę i do zimnej wody dodaje ząbki z pól główki rozgniecionego nożem czosnku ew przeciśniętego przez praskę do czosnku. -UWAGA TYLKO POLSKI CZOSNEK MA AROMAT żadne chińskie, hiszpańskie itp nie zrównają się z naszym krajowym . Jesli w sklepie nie ma oznakowania pochodzenia to nasz można rozpoznać po tym ze ma takie paski i mocny zapach Przykrywam talerzykiem ew dociążam wyparzonym kamieniem,lub słoikiem z woda by mięso nie wystawało i wkładam do lodówki na min 7dni ,srednio ok 10 Mięso nie przyjmie więcej solanki niż może choć by stało i miesiąc Codziennie wyjmuje mięso i obracam Jesli mam większe kawałki niż 1.5 to wstrzykuje dwa razy solankę strzykawka do środka. Pierwszy raz po 2 dniach a drugi na 24 godziny przed wyjęciem. Po zapeklowaniu wyjmuje z solanki opłukuje i wkładam do siatek. Ze względu na to ze moje wędzonki są z reguły male używam siatki malej 4-5cm tez kupionej w wyżej wymienionym sklepie 1m- to koszt 1 zl,. By ułatwić sobie wkładanie mięsiwa w siatkę używam rury plastikowej fi 120 dl ok 30cm Na rurę naciągam siatkę zsuwam tyle by zawiązać sznurkiem jeden brzeg ,w środek rury wkładam mięsko i teraz wkładam łapę w rurę z miechem i wyciskam i wysuwam tak by było jak najciaśniej włożone w siatkę .Najlepiej mieć do tego 4 ręce ,ale i samemu można dać rade. Po wciśnięciu miecha obracam kilka razy i zawiązuje . Teraz sprawdzam która strona jest cieńsza i z tej strony robię pętle do kijka wędzarniczego (grubsza strona idzie w dol wędzarni ) Po włożeniu w siatki wieszam w chłodne miejsce na ok 12 godzin do obsuszenia , z reguły zostawiam na noc . Następnego dnia wędzę. Tyle jeśli chodzi o peklowanie Jesli macie możliwości to róbcie wędlinki sami na pewno wyjdzie wam lepsze niż kupne w sklepie . A po kilkukrotnych próbach sami dojdziecie do tego co i jak. Na początek proponuje zrobić samego kurczaka np cale ćwiartki -kuraka nie idzie zepsuc By skorka nie była twarda to trzeba po wyjęciu z solanki mięcho gotować ok 10 min w osolonej wodzie . Wywar można wykorzystać do np zupy, sosu itp Ostatnio zrobiłem roladę z kuraka niebo w gębie. Dobra starczy bo mi tuszu w kompie zbraknie. Znalazłem te filmy z masowej produkcji wędlin warto obejrzeć Jeden działa drugi już nie i nie wiem dlaczego YouTube Video YouTube Video |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 00:06
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): Znajomy handluje tymi przyprawami w handlu obwoźnym. Nie wiem skąd to bierze ale z tego co wiem to ma prawie swój funclub. Moja żona też już nigdzie indziej niczego nie kupuje. A tak jak wspominacie nie ma w tych przyprawach niczego typu E-340,E-430 i E-milion ;-) W sklepach też tej przyprawy nie widziałem Filipie brak EEEEE to duzy plus i byłbym zainteresowany , jeśli znajomy prowadzi sprzedaz wysylkowa to poproś znajomka niech poda jakieś namiary na swoja ofertę |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 01:17
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Mazowieckie\ Żyrardów Postów: 37 Data rejestracji: 20.05.12 |
Wędzarnia fajna sprawa, ja opalałem tylko dębem ale to dlatego ze miałem zapas. Ryby jeszcze nie próbowałem wędzić ale na wszystko przyjdzie czas |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 12:28
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): Znajomy handluje tymi przyprawami w handlu obwoźnym. Nie wiem skąd to bierze ale z tego co wiem to ma prawie swój funclub. Moja żona też już nigdzie indziej niczego nie kupuje. A tak jak wspominacie nie ma w tych przyprawach niczego typu E-340,E-430 i E-milion ;-) W sklepach też tej przyprawy nie widziałem Jeśli można, to też się piszę na tę przyprawę. Obok szynek super wędzi się przyprawiony udziec indyka . Kurczaki przyprawione [może być w całości, połówki lub baton].Do batona kurczaka odkaszczamy i przyprawiamy .Mięso przyprawione lekko mieszamy, posypujemy żelatyną i napychamy do siatki[ żelatyna powoduje, że mięso nie rozpada się]. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 15:23
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Jeśli można, to też się piszę na tę przyprawę. Obok szynek super wędzi się przyprawiony udziec indyka . Kurczaki przyprawione [może być w całości, połówki lub baton].Do batona kurczaka odkaszczamy i przyprawiamy .Mięso przyprawione lekko mieszamy, posypujemy żelatyną i napychamy do siatki[ żelatyna powoduje, że mięso nie rozpada się].[/quote] Chętnie bym zrobił takiego kuraka ,mozesz powiedzieć co to jest ten <<baton>> nie kumam tez początku tego zdania cytuje -Do batona kurczaka odkaszczamy i przyprawiamy .... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 18:06
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Baton inaczej szynka z kurczaka.Kurczaka odkośćić[usunąć kości], mięso przyprawić , wymieszać, posypać żelatyną, włożyć ciasno do siatki [ja po przyprawieniu odkładam mięso w chłodne miejsce na 12 godz ] i wędzimy. Skórke można drobniej pokroić i dodać do mięsa- szyneczka jest bardziej soczysta. Tak przygotowany baton[szyneczke] można upiec w piekarniku , tak jak kurczaka. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 18:42
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 23.01.11 |
Jak mi nie przestaniecie grać na kubkach smakowych, to Was wszystkich No, chyba że się podzielicie, to będzie amnestia |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 19:35
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Ala żelatynę rozpuszczamy? Dajesz tylko pierś z kuraka do siatki czy inne kawałki mięsa też? Do tych przypraw raczej dostępu przez internet nie ma:/ Najpierw sprawdzę tą mieszankę i dam znać czy warto choć niemal jestem pewny ,że tak |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 19:38
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Postów: 27 Data rejestracji: 13.02.11 |
Moim zdaniem przyprawy zabijają naturalny smak i aromat wędzonki.Ja do solanki urzywam tylko wody,peklosoli,cukru i maggi,mięśnie delikatnie nastrzykuje żeby nie było siwego oka i pekluje 5 dni w teperaturze 6 st C.Następnie wędze i parze.Polecam wędzony schab . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 20:15
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): Ala żelatynę rozpuszczamy? Dajesz tylko pierś z kuraka do siatki czy inne kawałki mięsa też? Do tych przypraw raczej dostępu przez internet nie ma:/ Najpierw sprawdzę tą mieszankę i dam znać czy warto choć niemal jestem pewny ,że tak Daję mięsko z całego kuraka [taki około 2kg] i z 4 większych ćwiartek [udowych] wtedy wychodzi ładna porcyjka na jeden batonik. Mięsa bardzo nie rozdrabniam, daję takie kawałki jakie odkroimy od kości. Żelatyny nie rozpuszczam, tylko przed napchaniem w siatkę posypuję mięsko [przyprawione wcześniej] i słabo przemieszam[do tej porcji-1 żelatyna taka na litr wody].Ważne aby mięso ciasno napchać w siatkę. |
|
Przejdź do forum: |