Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam ! | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Uprzejmość męska: najwytworniejsza forma fałszu. -Julian Tuwim


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !

Filipka

Offline

Witam w piątek jadę na działkę z żonką i w związku z tym sprawdzimy przepis znajomego na wędzoną szynkę wiejską z łopatki wieprzowej
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510820a567adc_dsc-3166.jpg
Do robienia zalewy będę używać ponoć rewelacyjnej mieszanki przypraw firmy Tymbar. Ogólnie z żoną od lat nie używamy innej firmy jeśli chodzi o przyprawy. Zero masówy typu Kamisy i Prymaty
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/51081a28a0011_dsc-3167.jpg
Na 3 litry gorącej wody wsypałem 250g przyprawy i odstawiłem od ostygnięcia
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/51081a475029d_dsc-3168.jpg
Po wystygnięciu zalewy kawałki łopatki do garnuszka najlepiej glinianego ale niestety tata mi nie oddał od ostatniego razu Jahoooo Wiec musi być zwykły. Dociskamy mięsko kamieniem lub po prostu pokrywką z garnka wkładając ją odwrotnie
W sobotę zostaje Nam odkapanie mięsa , wysuszenie w wędzarni , wędzenie a potem podrzucenie żonie do kuchni żeby sparzyła :-)

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/51081a78cf61f_dsc-3174.jpg
Efekty moich działań dodam w niedziele no chyba , że nie będzie się czym chwalić :-)
 

Longin B

Offline

Abyś tylko zdążył zrobić fotkę zanim zjesz.Usmiech
 

Adam Gasior

Offline

Na pewno będzie smaczne i zdrowe (zdrowsze od wędlin jakie kupujemy w sklepie ) UsmiechHaha
 

Mariusz Kowalski

Offline

Oj pyszne toto będzie,pyszne...Oklaski
 

Jacek B

Offline

Filip Kwasnik napisał(a):

Witam w piątek jadę na działkę z żonką i w związku z tym sprawdzimy przepis znajomego na wędzoną szynkę wiejską z łopatki wieprzowej
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/510820a567adc_dsc-3166.jpg
Do robienia zalewy będę używać ponoć rewelacyjnej mieszanki przypraw firmy Tymbar. Ogólnie z żoną od lat nie używamy innej firmy jeśli chodzi o przyprawy. Zero masówy typu Kamisy i Prymaty
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/51081a28a0011_dsc-3167.jpg
Na 3 litry gorącej wody wsypałem 250g przyprawy i odstawiłem od ostygnięcia
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/51081a475029d_dsc-3168.jpg
Po wystygnięciu zalewy kawałki łopatki do garnuszka najlepiej glinianego ale niestety tata mi nie oddał od ostatniego razu Jahoooo Wiec musi być zwykły. Dociskamy mięsko kamieniem lub po prostu pokrywką z garnka wkładając ją odwrotnie
W sobotę zostaje Nam odkapanie mięsa , wysuszenie w wędzarni , wędzenie a potem podrzucenie żonie do kuchni żeby sparzyła :-)

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/51081a78cf61f_dsc-3174.jpg
Efekty moich działań dodam w niedziele no chyba , że nie będzie się czym chwalić :-)


Czy ta przyprawa zawiera peklosól ?
Złapać to można chorobę.Ryby się łowi.
 

daddax

Offline

Filipie smacznego. Chciałem się spytać, mówisz o tej przyprawie Tymbar,że jest dobra, czy jest bez problemu dostępna, gdzie jej szukać??? Dzięki.Usmiech
 

Viking

Offline

Zapewne będzie smaczniejsze i zdrowsze
Gdzieś mam link do filmu pokazującego masowa produkcje wędlin warto sobie obejrzeć jakie metody stosują wszyscy duzi producenci wędlin by z 1kg mięsa wyszło drugie tyle wyrobu.
Jak go odnajdę to wkleję



Tymbar -nie znam tej przyprawy chętnie bym się jej przyjrzał mozesz podać jakiś link gdzie można to kupić
,jeśli w swoim skladzie nie zawiera tego wszystkiego co oznaczone jest jako E i inny syf to zapewne będzie smacznie i zdrowo
Do wędzonek używam
-peklosoli(gotowa sol z saletra)-jedyny składnik zalewy który zawiera chemie, ale bez niej kolorek byłby szary
Przyprawy to
-cukier
- roztarte ząbki czosnku
-majeranek
-jałowiec
-listek
-ziele
-kolendra
-gozdziki
-pieprz
Wszystko bez czosnku zagotowywuje studzę , wkładam mięsiwo do lodówki na min tydzień

Większe kawałki miecha pow 1,5kg szprycuje ew dłużej trzymam w zalewie
Jesli marynata nie dotrze do środka to potem ma tzw szare oczko , nie wygląda to apetycznie ale smakuje równie wspaniale jak reszta .
 

daddax

Offline

Robert , czy te składniki ,które podałeś, dajesz tak na oko według rutyny , czy są na to jakieś proporcje i przepis???Usmiech
 

Jozefp

Offline

Szkoda że nie można skosztować tych waszych wyrobów przez internet Haha
 

Filipka

Offline

Znajomy handluje tymi przyprawami w handlu obwoźnym. Nie wiem skąd to bierze ale z tego co wiem to ma prawie swój funclub. Moja żona też już nigdzie indziej niczego nie kupuje. A tak jak wspominacie nie ma w tych przyprawach niczego typu E-340,E-430 i E-milion ;-)

W sklepach też tej przyprawy nie widziałem
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.58
51,571,102 unikalne wizyty