Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie. Mou Jin
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Eksperyment-sugestie,pomoc
|
|
Offline |
Dodany dnia 16 lutego 2013 19:47
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Gorzyce śl Mój blog: kliknij! Postów: 18 Data rejestracji: 12.02.13 |
Witam .Zastanawiam się nad stworzeniem własnych kulek na suma,oczekuję wsparcia,podpowiedzi itp;Zamierzam zmielić drobiową wątrobę ok o,5kg zalać to o,5ltra krwią wieprzową i zagęścić zmieloną karmą dla psa(z wątrobą) nie wiem czy dodać tam zmielonej kukurydzy,ale na pewno trzeba dodać jakiś olej no i nie wiem czy sklei się to bez jajek.może mielonych szprotek 10% tam dodać powinno dawać czadu zapachowego.Pod koniec miesiąca robię próbę do tego czasu czekam na sugestie, podpowiedzi może ktoś już to robił .POZDRAWIAM. Ps;Chce te kulki wyprodukować na naturalnych składnikach bez;;dipów, barwników,konserwantów;;;... ...
MAREK |
|
|
Offline |
Dodany dnia 16 lutego 2013 20:05
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Ja kiedyś robiłem kulki do nęcenia suma. Pamiętam ,że mieliłem wtedy wątrobę drobiową , wieprzową , makrele wędzoną i krewetki koktajlowe mrożone od żółwia Całą tą papówkę zagęszczałem bułką tartą i chyba otrębami. Kulki były wielkości pięści i lądowały w zamrażalce a z tamtąd w torbie termicznej na łowisko...wtedy był to Zator Wisła. Nie wiem czy kulki działały czy nie bo udało mi się złowić suma 40cm i leszcza 45. Zrobiły na pewno wrażenie na wędkarzach którzy siedzieli dalej bo się skarżyli na smród Wiem ,że oni w nocy łapali sumy ale jakie to się nie dowiedziałem. Czy to była moja zanęta?!?! Przypuszczam ,że mnie zgubiły kupne kulki o zapachu krwi itp. jakiejś dziwnej firmy. Wypróbuje jeszcze kiedyś ten pomysł i dokładnie opisze co robiłem i czy były efekty |
|
|
Offline |
Dodany dnia 16 lutego 2013 20:07
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 2021 Data rejestracji: 09.08.11 |
maro_mo napisał(a): witam .Zastanawiam się nad stworzeniem własnych kulek na suma,oczekuję wsparcia,podpowiedzi itp;Zamierzam zmielić drobiową wątrobę ok o,5kg zalać to o,5ltra krwią wieprzową i zagęścić zmieloną karmą dla psa(z wątrobą) nie wiem czy dodać tam zmielonej kukurydzy,ale na pewno trzeba dodać jakiś olej no i nie wiem czy sklei się to bez jajek.może mielonych szprotek 10% tam dodać powinno dawać czadu zapachowego.Pod koniec miesiąca robię próbę do tego czasu czekam na sugestie, podpowiedzi może ktoś już to robił .POZDRAWIAM. Ps;Chce te kulki wyprodukować na naturalnych składnikach bez;;dipów, barwników,konserwantów;;;... ... Poczytaj posty Tomka Sztanki. Znajdziesz tam przepisy na nęcenie, robienie peletu i tp. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 01:29
|
Fusionista --- XxX --- Wołomin Mój blog: kliknij! Postów: 4669 Data rejestracji: 17.04.11 |
Pole do popisu dla Tomka Sztanki Naprawdę w sprawach zanęt i pelletu jest mistrzem
Catch & Release Kajtek... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 11:33
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Dzięki Panowie. Maro_mo, to co ty opisujesz nadaje się na patelnię, później do sosiku i połówka. Nie mam obecnie czasu na podawanie przepisów/ mama-szpital/ale na suma podam najtańsze kulki do nęcenia i zanętowe/sprawdzone/ oraz drogie sprawdzone i do eksperymentowania. Wstrzymajcie się albo zajrzyjcie na nasze Forum sumowo-karpiowe. Pozdrawiam
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 18:31
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Tak na wstępie to Wam napiszę, że... Kulki proteinowe to nie wymysł Anglików jak również metoda włosowa. Oto najprostszy i jeden z najtańszych przepisów na kulki proteinowe: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki tortowej 10 świeżych kurzych jaj Mąki wymieszać, jaja rozbić/łopatologicznie piszę/żółtko+białko-delikatnie zmiksować. Uwaga!!! jaja rozbijać pojedynczo i do miski bo 10 może gorzej pachnieć a wtedy z powrotem do sklepu. Teraz dwie możliwości albo dodajemy do jaj zapachu /płyn, proszek/ i nie mieszkamy z/u/ teściową/ej/albo mamy działkę albo robimy bazę bez zapachu. Wyrabiamy ciasto jak na kluski/nie klei się do rąk/. Ja wkładam ciasto do lodówki na godzinkę, przez ten czas szykuję następne, można to robić ręcznie lub w mieszalniku do ciast lub chleba, te ostatnie najtańsze. Mała dygresja-nie kupujcie na razie profesjonalnych mieszalników, chociaż pewnie też bym kupił z odzysku, bo najpierw sprawdźcie, czy ręce wytrzymają i metoda się spodoba. Po wyjęciu z lodówki wyrabiamy ponownie dzieląc ciasto np. na trzy części. Formujemy prostopadłościany lub kule jakie chcecie wrzucacie do wrzątku i gotujecie 3-5 minut jak duże, małe kulki do 20mm do wypłynięcia, ja preferuję gotowanie na parze! Wyjmujemy, suszymy w suchych, przewiewnych miejscach na prześcieradłach itp. nie w workach, bo spleśnieją!!!
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 18:47
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
C.D. Po wstępnym podsuszeniu wrzucamy do wiaderek lub innych plastików spożywczych!!!/inne dosłownie śmierdzą utleniając się. Zalewamy dipami itp. mieszamy i do zamrażarki/nie lodówki/. Ci co nie posiadają zamrażarki muszą towar dosuszyć lub dodać konserwantu spożywczego. Mam nadzieję, że wyjaśniłem o co chodzi. P.S.Pozdrawiam Przepisy, atraktory, aktraktanty, dipy, bustery w swoim czasie, dopiszę dwa dodatkowe przepisy po niedzieli dla znerwicowanych z mąką sojową i na kazeinie. Prośba Sławek częściowo spełniona Hej. Z pośpiechu zapomniałem dopisać, że można przy wyrabianiu bazy dodać łyżkę oleju jadalnego i drugą do gotowania w wodzie.
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 14:33
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Gorzyce śl Mój blog: kliknij! Postów: 18 Data rejestracji: 12.02.13 |
Witam.Drogi Tomku te kuli mają być na suma--chyba że żyją u nas wegetariańskie sumy.Takie kulki to nie wiem--chyba na obiad,bo na karpia to dodałbym tam ziaren(kukurydza,pszenica)No i jak pisałem nie chce tam dawać żadnej chemii,ale dziękuję za zainteresowanie
MAREK |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 15:09
|
Weteran Przędzel koło Stalowej Woli Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 21.11.11 |
Ale przepis szybki i ciekawy |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 15:56
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 2021 Data rejestracji: 09.08.11 |
Często zastanawia mnie fakt, czemu ludzie pytają skoro wiedzą lepiej. |
|
Przejdź do forum: |