Geniusz to wieczna cierpliwość. -Michal Anioł
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Eksperyment-sugestie,pomoc
|
|
Offline |
Dodany dnia 16 lutego 2013 19:47
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Gorzyce śl Mój blog: kliknij! Postów: 18 Data rejestracji: 12.02.13 |
Witam .Zastanawiam się nad stworzeniem własnych kulek na suma,oczekuję wsparcia,podpowiedzi itp;Zamierzam zmielić drobiową wątrobę ok o,5kg zalać to o,5ltra krwią wieprzową i zagęścić zmieloną karmą dla psa(z wątrobą) nie wiem czy dodać tam zmielonej kukurydzy,ale na pewno trzeba dodać jakiś olej no i nie wiem czy sklei się to bez jajek.może mielonych szprotek 10% tam dodać powinno dawać czadu zapachowego.Pod koniec miesiąca robię próbę do tego czasu czekam na sugestie, podpowiedzi może ktoś już to robił .POZDRAWIAM. Ps;Chce te kulki wyprodukować na naturalnych składnikach bez;;dipów, barwników,konserwantów;;;... ...
MAREK |
|
|
Offline |
Dodany dnia 16 lutego 2013 20:05
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Ja kiedyś robiłem kulki do nęcenia suma. Pamiętam ,że mieliłem wtedy wątrobę drobiową , wieprzową , makrele wędzoną i krewetki koktajlowe mrożone od żółwia Całą tą papówkę zagęszczałem bułką tartą i chyba otrębami. Kulki były wielkości pięści i lądowały w zamrażalce a z tamtąd w torbie termicznej na łowisko...wtedy był to Zator Wisła. Nie wiem czy kulki działały czy nie bo udało mi się złowić suma 40cm i leszcza 45. Zrobiły na pewno wrażenie na wędkarzach którzy siedzieli dalej bo się skarżyli na smród Wiem ,że oni w nocy łapali sumy ale jakie to się nie dowiedziałem. Czy to była moja zanęta?!?! Przypuszczam ,że mnie zgubiły kupne kulki o zapachu krwi itp. jakiejś dziwnej firmy. Wypróbuje jeszcze kiedyś ten pomysł i dokładnie opisze co robiłem i czy były efekty |
|
|
Offline |
Dodany dnia 16 lutego 2013 20:07
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 2021 Data rejestracji: 09.08.11 |
maro_mo napisał(a): witam .Zastanawiam się nad stworzeniem własnych kulek na suma,oczekuję wsparcia,podpowiedzi itp;Zamierzam zmielić drobiową wątrobę ok o,5kg zalać to o,5ltra krwią wieprzową i zagęścić zmieloną karmą dla psa(z wątrobą) nie wiem czy dodać tam zmielonej kukurydzy,ale na pewno trzeba dodać jakiś olej no i nie wiem czy sklei się to bez jajek.może mielonych szprotek 10% tam dodać powinno dawać czadu zapachowego.Pod koniec miesiąca robię próbę do tego czasu czekam na sugestie, podpowiedzi może ktoś już to robił .POZDRAWIAM. Ps;Chce te kulki wyprodukować na naturalnych składnikach bez;;dipów, barwników,konserwantów;;;... ... Poczytaj posty Tomka Sztanki. Znajdziesz tam przepisy na nęcenie, robienie peletu i tp. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 01:29
|
Fusionista --- XxX --- Wołomin Mój blog: kliknij! Postów: 4669 Data rejestracji: 17.04.11 |
Pole do popisu dla Tomka Sztanki Naprawdę w sprawach zanęt i pelletu jest mistrzem
Catch & Release Kajtek... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 11:33
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Dzięki Panowie. Maro_mo, to co ty opisujesz nadaje się na patelnię, później do sosiku i połówka. Nie mam obecnie czasu na podawanie przepisów/ mama-szpital/ale na suma podam najtańsze kulki do nęcenia i zanętowe/sprawdzone/ oraz drogie sprawdzone i do eksperymentowania. Wstrzymajcie się albo zajrzyjcie na nasze Forum sumowo-karpiowe. Pozdrawiam
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 18:31
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Tak na wstępie to Wam napiszę, że... Kulki proteinowe to nie wymysł Anglików jak również metoda włosowa. Oto najprostszy i jeden z najtańszych przepisów na kulki proteinowe: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki tortowej 10 świeżych kurzych jaj Mąki wymieszać, jaja rozbić/łopatologicznie piszę/żółtko+białko-delikatnie zmiksować. Uwaga!!! jaja rozbijać pojedynczo i do miski bo 10 może gorzej pachnieć a wtedy z powrotem do sklepu. Teraz dwie możliwości albo dodajemy do jaj zapachu /płyn, proszek/ i nie mieszkamy z/u/ teściową/ej/albo mamy działkę albo robimy bazę bez zapachu. Wyrabiamy ciasto jak na kluski/nie klei się do rąk/. Ja wkładam ciasto do lodówki na godzinkę, przez ten czas szykuję następne, można to robić ręcznie lub w mieszalniku do ciast lub chleba, te ostatnie najtańsze. Mała dygresja-nie kupujcie na razie profesjonalnych mieszalników, chociaż pewnie też bym kupił z odzysku, bo najpierw sprawdźcie, czy ręce wytrzymają i metoda się spodoba. Po wyjęciu z lodówki wyrabiamy ponownie dzieląc ciasto np. na trzy części. Formujemy prostopadłościany lub kule jakie chcecie wrzucacie do wrzątku i gotujecie 3-5 minut jak duże, małe kulki do 20mm do wypłynięcia, ja preferuję gotowanie na parze! Wyjmujemy, suszymy w suchych, przewiewnych miejscach na prześcieradłach itp. nie w workach, bo spleśnieją!!!
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 lutego 2013 18:47
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
C.D. Po wstępnym podsuszeniu wrzucamy do wiaderek lub innych plastików spożywczych!!!/inne dosłownie śmierdzą utleniając się. Zalewamy dipami itp. mieszamy i do zamrażarki/nie lodówki/. Ci co nie posiadają zamrażarki muszą towar dosuszyć lub dodać konserwantu spożywczego. Mam nadzieję, że wyjaśniłem o co chodzi. P.S.Pozdrawiam Przepisy, atraktory, aktraktanty, dipy, bustery w swoim czasie, dopiszę dwa dodatkowe przepisy po niedzieli dla znerwicowanych z mąką sojową i na kazeinie. Prośba Sławek częściowo spełniona Hej. Z pośpiechu zapomniałem dopisać, że można przy wyrabianiu bazy dodać łyżkę oleju jadalnego i drugą do gotowania w wodzie.
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 14:33
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Gorzyce śl Mój blog: kliknij! Postów: 18 Data rejestracji: 12.02.13 |
Witam.Drogi Tomku te kuli mają być na suma--chyba że żyją u nas wegetariańskie sumy.Takie kulki to nie wiem--chyba na obiad,bo na karpia to dodałbym tam ziaren(kukurydza,pszenica)No i jak pisałem nie chce tam dawać żadnej chemii,ale dziękuję za zainteresowanie
MAREK |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 15:09
|
Weteran Przędzel koło Stalowej Woli Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 21.11.11 |
Ale przepis szybki i ciekawy |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 lutego 2013 15:56
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 2021 Data rejestracji: 09.08.11 |
Często zastanawia mnie fakt, czemu ludzie pytają skoro wiedzą lepiej. |
|
Przejdź do forum: |