Eksperyment-sugestie,pomoc | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Geniusz to wieczna cierpliwość. -Michal Anioł


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ PRZYNĘTY NA SUMA, NĘCENIE SUMA ORAZ METODY POŁOWU / Przynęty martwe do łowienia sumów

 
Eksperyment-sugestie,pomoc

maro_mo

Offline

Witam .Zastanawiam się nad stworzeniem własnych kulek na suma,oczekuję wsparcia,podpowiedzi itp;Zamierzam zmielić drobiową wątrobę ok o,5kg zalać to o,5ltra krwią wieprzową i zagęścić zmieloną karmą dla psa(z wątrobą) nie wiem czy dodać tam zmielonej kukurydzy,ale na pewno trzeba dodać jakiś olej no i nie wiem czy sklei się to bez jajek.może mielonych szprotek 10% tam dodać powinno dawać czadu zapachowego.Pod koniec miesiąca robię próbę do tego czasu czekam na sugestie, podpowiedzi może ktoś już to robił .POZDRAWIAM. Ps;Chce te kulki wyprodukować na naturalnych składnikach bez;;dipów, barwników,konserwantów;;;... ...
MAREKgadziny
 

Filipka

Offline

Ja kiedyś robiłem kulki do nęcenia suma.
Pamiętam ,że mieliłem wtedy wątrobę drobiową , wieprzową , makrele wędzoną i krewetki koktajlowe mrożone od żółwia Oczko Całą tą papówkę zagęszczałem bułką tartą i chyba otrębami. Kulki były wielkości pięści i lądowały w zamrażalce a z tamtąd w torbie termicznej na łowisko...wtedy był to Zator Wisła.

Nie wiem czy kulki działały czy nie bo udało mi się złowić suma 40cm i leszcza 45. Zrobiły na pewno wrażenie na wędkarzach którzy siedzieli dalej bo się skarżyli na smród Usmiech Wiem ,że oni w nocy łapali sumy ale jakie to się nie dowiedziałem. Czy to była moja zanęta?!?! Przypuszczam ,że mnie zgubiły kupne kulki o zapachu krwi itp. jakiejś dziwnej firmy.
Wypróbuje jeszcze kiedyś ten pomysł i dokładnie opisze co robiłem i czy były efekty Usmiech
 

Longin B

Offline

maro_mo napisał(a):

witam .Zastanawiam się nad stworzeniem własnych kulek na suma,oczekuję wsparcia,podpowiedzi itp;Zamierzam zmielić drobiową wątrobę ok o,5kg zalać to o,5ltra krwią wieprzową i zagęścić zmieloną karmą dla psa(z wątrobą) nie wiem czy dodać tam zmielonej kukurydzy,ale na pewno trzeba dodać jakiś olej no i nie wiem czy sklei się to bez jajek.może mielonych szprotek 10% tam dodać powinno dawać czadu zapachowego.Pod koniec miesiąca robię próbę do tego czasu czekam na sugestie, podpowiedzi może ktoś już to robił .POZDRAWIAM. Ps;Chce te kulki wyprodukować na naturalnych składnikach bez;;dipów, barwników,konserwantów;;;... ...


Poczytaj posty Tomka Sztanki. Znajdziesz tam przepisy na nęcenie, robienie peletu i tp.
 

Michal Gorski

Offline

Pole do popisu dla Tomka Sztanki Usmiech Naprawdę w sprawach zanęt i pelletu jest mistrzem Usmiech
Catch & Release
Kajtek...
 

Tomek Sztanka

Offline

Dzięki Panowie.
Maro_mo, to co ty opisujesz nadaje się na patelnię, później do sosiku i połówka. Nie mam obecnie czasu na podawanie przepisów/ mama-szpital/ale na suma podam najtańsze kulki do nęcenia i zanętowe/sprawdzone/ oraz drogie sprawdzone i do eksperymentowania. Wstrzymajcie się albo zajrzyjcie na nasze Forum sumowo-karpiowe.
Pozdrawiam
T.
 

Tomek Sztanka

Offline

Tak na wstępie to Wam napiszę, że...
Kulki proteinowe to nie wymysł Anglików jak również metoda włosowa.
Oto najprostszy i jeden z najtańszych przepisów na kulki proteinowe:

0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki tortowej
10 świeżych kurzych jaj
Mąki wymieszać, jaja rozbić/łopatologicznie piszę/żółtko+białko-delikatnie zmiksować. Uwaga!!! jaja rozbijać pojedynczo i do miski bo 10 może gorzej pachnieć a wtedy z powrotem do sklepu. Teraz dwie możliwości albo dodajemy do jaj zapachu /płyn, proszek/ i nie mieszkamy z/u/ teściową/ej/albo mamy działkę albo robimy bazę bez zapachu.
Wyrabiamy ciasto jak na kluski/nie klei się do rąk/.
Ja wkładam ciasto do lodówki na godzinkę, przez ten czas szykuję następne, można to robić ręcznie lub w mieszalniku do ciast lub chleba, te ostatnie najtańsze. Mała dygresja-nie kupujcie na razie profesjonalnych mieszalników, chociaż pewnie też bym kupił z odzysku, bo najpierw sprawdźcie, czy ręce wytrzymają i metoda się spodoba.

Po wyjęciu z lodówki wyrabiamy ponownie dzieląc ciasto np. na trzy części.
Formujemy prostopadłościany lub kule jakie chcecie wrzucacie do wrzątku i gotujecie 3-5 minut jak duże, małe kulki do 20mm do wypłynięcia, ja preferuję gotowanie na parze!
Wyjmujemy, suszymy w suchych, przewiewnych miejscach na prześcieradłach itp. nie w workach, bo spleśnieją!!!
T.
 

Tomek Sztanka

Offline

C.D.
Po wstępnym podsuszeniu wrzucamy do wiaderek lub innych plastików spożywczych!!!/inne dosłownie śmierdzą utleniając się. Zalewamy dipami itp. mieszamy i do zamrażarki/nie lodówki/. Ci co nie posiadają zamrażarki muszą towar dosuszyć lub dodać konserwantu spożywczego.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem o co chodzi.
P.S.Pozdrawiam
Przepisy, atraktory, aktraktanty, dipy, bustery w swoim czasie, dopiszę dwa dodatkowe przepisy po niedzieli dla znerwicowanych z mąką sojową i na kazeinie.
Prośba Sławek częściowo spełniona
Hej.Okok

Z pośpiechu zapomniałem dopisać, że można przy wyrabianiu bazy dodać łyżkę oleju jadalnego i drugą do gotowania w wodzie.
T.
 

maro_mo

Offline

Witam.Drogi Tomku te kuli mają być na suma--chyba że żyją u nas wegetariańskie sumy.Takie kulki to nie wiem--chyba na obiad,bo na karpia to dodałbym tam ziaren(kukurydza,pszenica)No i jak pisałem nie chce tam dawać żadnej chemii,ale dziękuję za zainteresowanie
MAREKgadziny
 

Tomek Woloszyn

Offline

Ale przepis szybki i ciekawyUsmiech
 

Longin B

Offline

Często zastanawia mnie fakt, czemu ludzie pytają skoro wiedzą lepiej.
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.56
51,587,221 unikalne wizyty