Człowiek tylko wówczas jest szczęśliwy, kiedy interesuje się tym, co tworzy. Erich Fromm.
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Albumina- oszczędność czy zbyteczność?
|
|
Offline |
Dodany dnia 17 marca 2014 21:11
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 marca 2014 08:26
|
Weteran Postów: 591 Data rejestracji: 01.09.13 |
Otrzymywana z białka jaja kurzego, wiąże i klei ciasto oraz doskonale utwardza kulki proteinowe. Można zastąpić nią świeże jaja, wystarczy rozpuścić 30gram albuminy w 600ml płynu lub ująć w recepturze mixu na poziomie 3-5%. Może to cos pomoze ale z tego co wiem smialo można zastepowac jajka tym ja akuratnie mam dostep dop wioskowych jaj w niskiej (bardzo) cenie wiec je daje |
|
|
Offline |
Dodany dnia 18 marca 2014 23:19
|
Podglądacz po nawróceniu --- XxX --- Pszów Mój blog: kliknij! Postów: 176 Data rejestracji: 09.07.12 |
Grzegorz Petryna napisał(a): Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady. Możesz śmiało użyć samej albuminy. Na pewno jest ekonomiczniejsza od jajek. Do tego dobrze spaja i utwardza kulki, co ma znaczenie - dobre kulasy lubi obskubywać drobnica. Dodaję ją nawet wtedy, kiedy używam jajek, aczkolwiek w mniejszej proporcji (rzędu 2-3%). Zawiera też wartościowe, lekkostrawne białko (ponad 80%) i jest wygodna w stosowaniu. Do suchego miksu dodajesz tylko wodę (ew. z dodatkiem płynnych aromatów czy (i) aminokomplexsów itp.) i pilnujesz konsystencji. Dozowanie 3-5% (bywa, że i więcej). Polecam np. artykuł M. Krajewskiego, to Ci wiele wyjaśni: http://www.karpho...Itemid=122 |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 marca 2014 06:13
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Leszek Piatkowski napisał(a): Grzegorz Petryna napisał(a): Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady. Możesz śmiało użyć samej albuminy. Na pewno jest ekonomiczniejsza od jajek. Do tego dobrze spaja i utwardza kulki, co ma znaczenie - dobre kulasy lubi obskubywać drobnica. Dodaję ją nawet wtedy, kiedy używam jajek, aczkolwiek w mniejszej proporcji (rzędu 2-3%). Zawiera też wartościowe, lekkostrawne białko (ponad 80%) i jest wygodna w stosowaniu. Do suchego miksu dodajesz tylko wodę (ew. z dodatkiem płynnych aromatów czy (i) aminokomplexsów itp.) i pilnujesz konsystencji. Dozowanie 3-5% (bywa, że i więcej). Polecam np. artykuł M. Krajewskiego, to Ci wiele wyjaśni: http://www.karpho...Itemid=122 Przelicz to na kulki robisz do 300 kg używaj jajek, kupuj z fermy zaoszczędzisz, no nie oszczędzaj, powąchaj ciasta...a drobnica niech skubie znaczy, że smakuje a do utwardzania są "łamacze szczęk" Carp Company/CC/... Teraz kulam na SUUUMY. Hej
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 marca 2014 19:21
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Leszek Piatkowski napisał(a): Grzegorz Petryna napisał(a): Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady. Możesz śmiało użyć samej albuminy. Na pewno jest ekonomiczniejsza od jajek. Do tego dobrze spaja i utwardza kulki, co ma znaczenie - dobre kulasy lubi obskubywać drobnica. Dodaję ją nawet wtedy, kiedy używam jajek, aczkolwiek w mniejszej proporcji (rzędu 2-3%). Zawiera też wartościowe, lekkostrawne białko (ponad 80%) i jest wygodna w stosowaniu. Do suchego miksu dodajesz tylko wodę (ew. z dodatkiem płynnych aromatów czy (i) aminokomplexsów itp.) i pilnujesz konsystencji. Dozowanie 3-5% (bywa, że i więcej). Polecam np. artykuł M. Krajewskiego, to Ci wiele wyjaśni: http://www.karpho...Itemid=122 Dobrze zrozumiałem 3-5% albuminy do suchego miksu, czyli jak mam kilogram mixu to do tego 50 gram albuminy? Bo z matmy to jestem noga. A jak w przypadku jajek? Dodawać ze skorupką czy bez? Bo słyszałem skrajne opinie od takich, że nie dawać bo kulki pękają, po takie, że karpie je dobrze trawią. Tomku, nie mam fermy w pobliżu niestety. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 marca 2014 22:12
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Odświeżam. Tomek Sztanka pomóż koledze. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 20 marca 2014 22:56
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Kilo to całość 100% jak masz 5% to 5 deko a reszta to pozostało 95% czyli 95 deko. Tzn. jak chcesz zrobić 5kg mixu to dajesz 25 deko albuminy do 4,75 kg. mixu. Bo sypkie tak liczysz a ja się nie pieprze z albuminą tylko na kilo zanętowych dodaję 10 jaj, na 10 kg. mixu daję 100 jaj=35zł. Kupuj mąki w młynach, na targach i dodawaj do zanęcania kuku gotowane 20 min wcześniej namoczone min 12 godz. będzie twardsza ale selektywna, karp pobierze amur na pewno leszcz nie specjalnie bo trzeba mieć mocne zęby gardłowe, na suma 50 mm selektywnie i tylko kule bez ziarna. Ile tego chcesz zrobić i na jakie ryby?
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 23 marca 2014 21:29
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Założenie było teoretyczne, ale myślałem na początek o kupnie 4 kilo miksu. Jeśli chodzi o ryby to karpie, ale amur byłby fajnym przyłowem. Zresztą przy takiej ilości to chyba lepiej faktycznie w jajka zainwestować i nie będzie źle. Rzuć jakiś sprawdzony przepis na jakieś rybne kulki. Dzięki. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 23 marca 2014 22:02
|
Weteran Warszawa Postów: 553 Data rejestracji: 16.01.11 |
Grzesiu przecie napisałem, wejdź na forum!!!
T. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 23 marca 2014 22:29
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Mówisz Tomku o tym przepisie? Ja myślałem o gotowym mixie 50/50. http://www.forumsumowe.pl/forum/viewthread.php?thread_id=3722&rowstart=0 |
|
Przejdź do forum: |