Codziennie rano staraj się czytać listę najbogatszych. Jeśli cię na niej nie ma, idź do pracy. Autor: Robert Orben
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 29 stycznia 2013 23:49
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
daddax napisał(a): Robert , czy te składniki ,które podałeś, dajesz tak na oko według rutyny , czy są na to jakieś proporcje i przepis??? Proporcje przypraw w solance to rzecz indywidualna i każdy powinien dostosować do swojego podniebienia .Ja lubię mięsko mocno pachnące przyprawami zwłaszcza czosnkiem ,majerankiem kolendra,jalowcem itd Staram się mieć kawałki mięsiwa 1- 2kg Mięso świeże ,nie mrożone. Czasami jak uwędzę za dużo to mrożę po uwędzeniu bez parzenia,po rozmrozeniu dopiero parze i tez smakuje . Mój sposób na solankę . Do pojemnika glinianego ew garnka emaliowanego wcześniej wyparzonego wkładam mięso które przeznaczam na wędzenie zalewam woda tak by zakryło cały wkład . Wyjmuje mięso . Mierze ilość wody jeśli trzeba to dolewam tak bym miał łatwo przeliczyć peklosol Np jeśli wychodzi 2,3 l. to dodaje 200 ml. i mam 2,5l. ,jak jest 2,7 l. to dodaje 300 ml. i mam 3 L. .itd ale nigdy nie odlewam bo mięsko musi być zakryte w całości . Na 1l wody daje 60 g. peklosoli Czyli np 2l wody to 120 g. peklosoli Peklosol kupuje w miejscowym sklepie z asortymentem dla zadymiarzy .Za 1 kg. place 2 zł Stawiam gar z woda na ogień dodaje odmierzona wczesniej peklosol i przyprawy Na 2 l wody daje -120g peklosoli -cukier -1 łyżeczka - majeranek ok 2- łyżki duże -jałowiec ziarno rozgniatam - ok 10 szt -listek -ok 6 szt kruszę na male kawałki -ziele-ok 10 szt rozgniatam -kolendra-mała łyżeczka -goździki-4-6 szt -pieprz w ziarnach -mała łyżeczka to wszystko gotuje z 5 min , studzę i do zimnej wody dodaje ząbki z pól główki rozgniecionego nożem czosnku ew przeciśniętego przez praskę do czosnku. -UWAGA TYLKO POLSKI CZOSNEK MA AROMAT żadne chińskie, hiszpańskie itp nie zrównają się z naszym krajowym . Jesli w sklepie nie ma oznakowania pochodzenia to nasz można rozpoznać po tym ze ma takie paski i mocny zapach Przykrywam talerzykiem ew dociążam wyparzonym kamieniem,lub słoikiem z woda by mięso nie wystawało i wkładam do lodówki na min 7dni ,srednio ok 10 Mięso nie przyjmie więcej solanki niż może choć by stało i miesiąc Codziennie wyjmuje mięso i obracam Jesli mam większe kawałki niż 1.5 to wstrzykuje dwa razy solankę strzykawka do środka. Pierwszy raz po 2 dniach a drugi na 24 godziny przed wyjęciem. Po zapeklowaniu wyjmuje z solanki opłukuje i wkładam do siatek. Ze względu na to ze moje wędzonki są z reguły male używam siatki malej 4-5cm tez kupionej w wyżej wymienionym sklepie 1m- to koszt 1 zl,. By ułatwić sobie wkładanie mięsiwa w siatkę używam rury plastikowej fi 120 dl ok 30cm Na rurę naciągam siatkę zsuwam tyle by zawiązać sznurkiem jeden brzeg ,w środek rury wkładam mięsko i teraz wkładam łapę w rurę z miechem i wyciskam i wysuwam tak by było jak najciaśniej włożone w siatkę .Najlepiej mieć do tego 4 ręce ,ale i samemu można dać rade. Po wciśnięciu miecha obracam kilka razy i zawiązuje . Teraz sprawdzam która strona jest cieńsza i z tej strony robię pętle do kijka wędzarniczego (grubsza strona idzie w dol wędzarni ) Po włożeniu w siatki wieszam w chłodne miejsce na ok 12 godzin do obsuszenia , z reguły zostawiam na noc . Następnego dnia wędzę. Tyle jeśli chodzi o peklowanie Jesli macie możliwości to róbcie wędlinki sami na pewno wyjdzie wam lepsze niż kupne w sklepie . A po kilkukrotnych próbach sami dojdziecie do tego co i jak. Na początek proponuje zrobić samego kurczaka np cale ćwiartki -kuraka nie idzie zepsuc By skorka nie była twarda to trzeba po wyjęciu z solanki mięcho gotować ok 10 min w osolonej wodzie . Wywar można wykorzystać do np zupy, sosu itp Ostatnio zrobiłem roladę z kuraka niebo w gębie. Dobra starczy bo mi tuszu w kompie zbraknie. Znalazłem te filmy z masowej produkcji wędlin warto obejrzeć Jeden działa drugi już nie i nie wiem dlaczego YouTube Video YouTube Video |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 00:06
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): Znajomy handluje tymi przyprawami w handlu obwoźnym. Nie wiem skąd to bierze ale z tego co wiem to ma prawie swój funclub. Moja żona też już nigdzie indziej niczego nie kupuje. A tak jak wspominacie nie ma w tych przyprawach niczego typu E-340,E-430 i E-milion ;-) W sklepach też tej przyprawy nie widziałem Filipie brak EEEEE to duzy plus i byłbym zainteresowany , jeśli znajomy prowadzi sprzedaz wysylkowa to poproś znajomka niech poda jakieś namiary na swoja ofertę |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 01:17
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Mazowieckie\ Żyrardów Postów: 37 Data rejestracji: 20.05.12 |
Wędzarnia fajna sprawa, ja opalałem tylko dębem ale to dlatego ze miałem zapas. Ryby jeszcze nie próbowałem wędzić ale na wszystko przyjdzie czas |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 12:28
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): Znajomy handluje tymi przyprawami w handlu obwoźnym. Nie wiem skąd to bierze ale z tego co wiem to ma prawie swój funclub. Moja żona też już nigdzie indziej niczego nie kupuje. A tak jak wspominacie nie ma w tych przyprawach niczego typu E-340,E-430 i E-milion ;-) W sklepach też tej przyprawy nie widziałem Jeśli można, to też się piszę na tę przyprawę. Obok szynek super wędzi się przyprawiony udziec indyka . Kurczaki przyprawione [może być w całości, połówki lub baton].Do batona kurczaka odkaszczamy i przyprawiamy .Mięso przyprawione lekko mieszamy, posypujemy żelatyną i napychamy do siatki[ żelatyna powoduje, że mięso nie rozpada się]. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 15:23
|
Weteran Mój blog: kliknij! Postów: 683 Data rejestracji: 18.06.12 |
Jeśli można, to też się piszę na tę przyprawę. Obok szynek super wędzi się przyprawiony udziec indyka . Kurczaki przyprawione [może być w całości, połówki lub baton].Do batona kurczaka odkaszczamy i przyprawiamy .Mięso przyprawione lekko mieszamy, posypujemy żelatyną i napychamy do siatki[ żelatyna powoduje, że mięso nie rozpada się].[/quote] Chętnie bym zrobił takiego kuraka ,mozesz powiedzieć co to jest ten <<baton>> nie kumam tez początku tego zdania cytuje -Do batona kurczaka odkaszczamy i przyprawiamy .... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 18:06
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Baton inaczej szynka z kurczaka.Kurczaka odkośćić[usunąć kości], mięso przyprawić , wymieszać, posypać żelatyną, włożyć ciasno do siatki [ja po przyprawieniu odkładam mięso w chłodne miejsce na 12 godz ] i wędzimy. Skórke można drobniej pokroić i dodać do mięsa- szyneczka jest bardziej soczysta. Tak przygotowany baton[szyneczke] można upiec w piekarniku , tak jak kurczaka. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 18:42
|
Fusionista Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 23.01.11 |
Jak mi nie przestaniecie grać na kubkach smakowych, to Was wszystkich No, chyba że się podzielicie, to będzie amnestia |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 19:35
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Ala żelatynę rozpuszczamy? Dajesz tylko pierś z kuraka do siatki czy inne kawałki mięsa też? Do tych przypraw raczej dostępu przez internet nie ma:/ Najpierw sprawdzę tą mieszankę i dam znać czy warto choć niemal jestem pewny ,że tak |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 19:38
|
Podglądacz ze skłonnościami do dyskusji Postów: 27 Data rejestracji: 13.02.11 |
Moim zdaniem przyprawy zabijają naturalny smak i aromat wędzonki.Ja do solanki urzywam tylko wody,peklosoli,cukru i maggi,mięśnie delikatnie nastrzykuje żeby nie było siwego oka i pekluje 5 dni w teperaturze 6 st C.Następnie wędze i parze.Polecam wędzony schab . |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 stycznia 2013 20:15
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Filip Kwasnik napisał(a): Ala żelatynę rozpuszczamy? Dajesz tylko pierś z kuraka do siatki czy inne kawałki mięsa też? Do tych przypraw raczej dostępu przez internet nie ma:/ Najpierw sprawdzę tą mieszankę i dam znać czy warto choć niemal jestem pewny ,że tak Daję mięsko z całego kuraka [taki około 2kg] i z 4 większych ćwiartek [udowych] wtedy wychodzi ładna porcyjka na jeden batonik. Mięsa bardzo nie rozdrabniam, daję takie kawałki jakie odkroimy od kości. Żelatyny nie rozpuszczam, tylko przed napchaniem w siatkę posypuję mięsko [przyprawione wcześniej] i słabo przemieszam[do tej porcji-1 żelatyna taka na litr wody].Ważne aby mięso ciasno napchać w siatkę. |
|
Przejdź do forum: |
Temat | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |
---|---|---|---|
sygnalizator brań bezprzewodowy zrób to sam | Podpórki sumowe, sygnalizatory elektroniczne | 36 | 01 listopada 2017 08:57 |
Łowienie stacjonarne Multiplikatorem ?? | Wędziska sumowe do połowów stacjonarnych | 14 | 08 lutego 2013 00:14 |
Zrób to sam, podwodny spławik z dozownikiem dipu. | Hand Made - Rękodzieło wędkarskie | 49 | 01 lipca 2012 16:34 |
BATYMETRIA ZRÓB TO SAM | Poradniki wędkarskie | 2 | 02 czerwca 2012 03:24 |