Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam ! | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Znajomość Boga bez znajomości własnej nędzy rodzi pychę. Znajomość własnej nędzy bez znajomości Boga rodzi rozpacz. -Blaise Pascal


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !

phil-wroclaw

Offline

Witam
Widzę że ciekawy temat o wędzeniu się rozwinął, mam w tej materii niezłe doświadczenie ale znam ludzi którzy mają większe. Wklejam poniżej ciekawe informacje i wskazówki spisane przez mojego znajomego który trudni się budową wędzarni i otwiera niedługo centrum wędzarnicze we Wrocławiu.

Jeśli chodzi o wędzarnię to pochwalę się może jeszcze dzisiaj swoją którą mam koło domu.
Muszę tylko poszukać zdjęć

Wskazówki i namiary na mojego znajomego poniżej

"Mogę powiedzieć, że jestem projektantem i konstruktorem różnego typu wędzarni. Wiedza, którą nabyłem to wynik przeczytania ogromu książek na temat wędzenia, wielu rozmów z doświadczonymi ludźmi z przeróżnych zakamarków świata, a przede wszystkim; niezliczonej ilości godzin spędzonych na wędzeniu, projektowaniu i prototypowaniu.
Cały ten czas i doświadczenia pozwoliły mi ustalić jedną pewną kwestię: Wyrób, a także wędzenie mięs, ryb, suszenie owoców i grzybów; to SZTUKA. SZTUKA, w której główną rolę odgrywa wiedza i doświadczenie, bo wędzenie bez tej wiedzy może być dla nas szkodliwe i TO BARDZO ; szkodliwe dla naszego zdrowia.
Jednakże jak mawiał Kwiczoł z filmu Janosik, są trzy prawdy: PRAWDA, TYŻ PRAWDA I G….O PRAWDA. Każdy ma prawo wyboru; ja jestem za TYŻ PRAWDA.
Do wędzenia potrzebne jest narzędzie, jakim jest wędzarnia. I tu pojawia się nam pytanie: Jaką kupić lub zrobić i z czego najlepiej? Ale zanim o samej wędzarni; trochę o rodzajach wędzenia:
RODZAJE WĘDZEŃ:
1. Wędzenie dymem zimnym o temp ok 18-24C
2. Wędzenie dymem ciepłym o temp ok. 24-40C
3. Wędzenie dymem gorącym o temp ok. 40-60C
4. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem temp 40-60, a ostatni etap 10-15 minut 90C
Ważne jest także pytanie co robić z wyrobami po wędzeniu, bo niektóre z nich trzeba poddać obróbce cieplnej, aby były przyswajalne i strawne dla organizmu. A tu potrzebna jest temperatura wewnątrz wyrobu 71C (parzenie w wodzie), która niszczy zawarte w mięsie drożdże, pleśnie, jad kiełbasiany, a jednocześnie nie pozbawia mięsa witamin i minerałów.
Teraz zostaje nam pytanie: Jaką wędzarnię wybrać lub zrobić. Mogą to być wędzarnie:
1. Z piecem pośrednim
2. Z piecem bezpośrednim
3. Z piecem z rurą 1; 1,5mb
4. Wędzarnię ocieplaną lub nieocieplaną
5. Wędzarnię murowaną lub z drewna
6. Czy wędzarnie z blachy czarnej lub kwasoodpornej, ale tu wchodzi przedmiot ;Matematyka ile i dlaczego tak drogo?

Jest to szerokie zagadnienie, bo do w wędzeniu ważna jest przede wszystkim : - TEMPERATURA, - CZYSTY DYM błękitny dymek; i możliwość panowania nad tymi zjawiskami. To pozwoli nam uwędzić pyszne wyroby, o czystym, złotym kolorze wędzonek lub suszonek i niezapomnianym zapachu.

Może zacznę od tego, jakiej wędzarni NIE KUPOWAĆ:
1. Z płaskim dachem (Skropliny, które zbierają się pod dachem skapują bezpośrednio na wyroby, co powoduje wytwarzanie się kwasu octowego, który tworzy zacieki na naszych skrzętnie przygotowywanych wędzonkach, a także sprawia, że kwaśnieją. Uwaga: Szkodliwe dla zdrowia!!
2. Wrogiem wędzenia jest wilgoć w dymie, która możesz być spowodowana przez: mokre drewno (znów kwaśnienie!!), nieobsuszone wyroby przed wędzeniem
3. Nie wybierajmy wędzarni z drzew iglastych takich jak: sosna, świerk, modrzew itp. Żywica w procesie termicznym, przy wyższym temperaturach, jest TRUJĄCA dla organizmu !
Wędzarnia dla Amatorów Dobrego Jedzenia POWINNA POSIADAĆ:
1. Skośny dach z regulacją przepływu dymu i temperatury (skośny dach powoduje, że skropliny spływają po bocznych ściankach komory, a nie na wędzonki)
2. Powinna być ocieplona wełną, aby nie było różnic temperatury na ściankach (bo zbiera się woda i np. wędząc zimą; na Święta ; nie możemy uzyskać odpowiedniej temperatury.
3. Wymiar komory wędzarniczej powinien dążyć do kwadratu, a jej optymalna wysokość to minimum 1m (2-3 poziomy do zawieszania wyrobów + możliwość zawieszenia okazałej rybki w całości ) - kwadrat powoduje lepszą penetrację dymu w komorze, a co za tym idzie temperatura w komorze rozłożona jest równomiernie.
4. Powinna posiadać; i jest to BARDZO WAŻNE ; siatkę filtracyjną, w którą sypiemy drobny żwir (wys. 5-10mm); przechodzący przez nią dym oczyszcza się z substancji smolistych oraz drobnych paprochów drzewnych, powstających przy spalaniu. Żwir jest również deflektorem, który rozprasza dym w komorze, a na żwir spada z wędzonek niepożądany tłuszcz. Taki zanieczyszczony żwirek możemy w każdej chwili wyrzucić i wymienić na nowy; nawet podczas wędzenia.
5. Przed komorą wędzarnią powinien być szyber, którym regulujemy dopływ dymu i temperatury (przypominam: dążymy do błękitnego dymku i polaryzacji temperatury.
6. Doprowadzenie temperatury i dymu do komory wędzarniczej. Pytanie czy wybrać:
- wędzarnię z piecem pośrednim
- wędzarnię z piecem bezpośrednim
- wędzarnię z rurą i piecem zewnętrznym; z rurą ocieplaną czy nie
Tu uznaję zasadę ;tyż prawda, gdyż każda z tych wędzarni (oczywiście poprawnie zrobiona), będzie spełniać swoją funkcję. Wybór należy do Ciebie.

7. Spalanie drewna, zrębków, wiórów, dokładanie do paleniska dodatków aromatycznych podczas spalania, takich jak np.:
; zioła, jałowiec, drewno owocowe, winorośla; (tyż prawda)
- drewno (suche, bez kory)
- drzewo liściaste
- drzewo owocowe
To sztuka AROMATU. Świetnym rozwiązaniem byłby tutaj piec pośredni z pojemnikiem na wióry (moim zdaniem super rozwiązanie)
8. Przed włożeniem wędzonek do wędzarni, należy rozgrzać wędzarnię do min. 60C!

Jeśli chcemy jeść i podawać na stół swojej rodzinie, dzieciom, znajomym, klientom nasze wyroby; miejmy pewność, że to, co podajemy jest ZDROWE. Zachowujmy rozsądek, higienę, miejmy głowę na karku, zarówno przy wyrobie własnych wędlin jak i wyborze wędzarni. Pamiętajmy, wędźmy zgodnie z wiedzą wędzarniczą!

P.S. Nie będę robić tutaj komukolwiek reklamy, ale wiem gdzie taką wędzarnię kupić najlepiej; jeśli chcesz wiedzieć napisz do mnie na priv. Postaram się pomóc każdemu Miłośnikowi Wędzenia.
Pozdrawiam, Antek. "


Tyle wykładu od mojego znajomego jak ktoś chce namiary na niego to można pisać na priv.
Filip
 

Dariusz Kucharski

Offline

Wielkie dzięki za pomoc Okok widzę że w razie potrzeby mam się do kogo zwrócić z zapytaniemgrin, wędzarnię wykonam sam , trochę się oczytałem o zasadach budowy by nie postawić ładnego ale niemającego nic wspólnego z wędzarnią mauzoleumwysmiewacz będzie to wędzarnia Z piecem z rurą 1; 1,5m oczywiście ocieplona i wyłożona drewnem
temat dachu mnie zaskoczył że ma być skośny bo o tym nigdzie nie wyczytałem a jest to logiczne teraz dla mnie że tak to powinno wyglądać jak piszesz no i żwirek super sprawa jako filtr i deflektor tylko kwestią paleniska mnie nurtuje dawać szamot czy nie ,zdania są podzielone wiem że musi być duże, wielkością zbliżone do komory wędzarniczej, wałkowałem też temat spalania drewna - produkty i warunki spalania i wędzenia, ale na razie chcę sie skupić bardziej na stronie technicznej a że wędzenie to sztuka wiem, teraz po zgłębieniu tematu dopiero to do mnie dotarłowysmiewacz
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

phil-wroclaw

Offline

Więc moje mauzoleum wędzarnicze, mojego pomysłu i projektu wygląda tak:
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp0442jpg_167de.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp0443jpg_f60df.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp0445jpg_a4c7d.jpg
Żeliwne drzwiczki do paleniska i wyczystki pochodzą z początku XXw. Na All lub
giełdach staroci do kupienia od 100 zł , podobnie jak te od komory wędzarni, drewno
i zawiasy oczywiście trzeba było dorabiać żeby stylowo pasowało.
Stół i ława na wymiar i pod zamówienie, rysowałem, rozmieszczałem w altance
potem wycinałem szablony tak aby wszystko dopasować i zgrać następnie wysłałem
szablony do rzemieślnika od mebli ogrodowych.
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp9353jpg_22e47.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp0446jpg_13950.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp8733jpg_f3b78.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp8735jpg_46a6e.jpg
Jeśli chodzi o kamień to mogę śmiało powiedzieć że 80% ułożyłem sam
Kamień jakiego użyłem to łupek szarogłazowy z Jenkowa, kupowałem bezpośrednio
w kopalni, bo mam jeszcze z niego płot przed domem. Przy bezpośrednim zakupie
to wychodzi nawet 4 razy taniej, trzeba tylko ogarnąć sprawę transportu, ale na
szczęście mam kumpla z HDS + 8T transport ;o)
Dach czego nie żałuję powierzyłem profesjonalistom, podpatrywałem dużo żeby
następnym razem może spróbować samemu bo lubię manualne rzeczy ale do tego to
jednak za krótki jestem ;o) Trzeba dużo więcej podpatrywania plus praktyka.
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp8944jpg_98b20.jpg
Komin okazał się za krótki i od tego stanu co widać dwa razy musiałem go podwyższać,
żeby było bezpiecznie i aby dobrze wyglądało.
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp9328jpg_b26ea.jpg
To co pod żółtą plandeką to trzcina na dach (jeden przedłużany i podwyższany mercedes sprinter)
Zabrakło i dowieźli jeszcze pół busa !
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp9337jpg_d626c.jpg
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp9362jpg_ec48f.jpg
Panowie od strzechy przyjechali tydzień przed Bożym Narodzeniem i robili 3 dni od 8.00
do 16.00 akurat trafili taką pogodę, że jak zaczynali było -16C a najcieplej to -11C ale
ponoć nie było im zimno bo przyzwyczajeni ;o) Zresztą tak biegali, że zdziwiłbym się
jakby im było zimno.
forumsumowe.pl/h/fshzw_imgp9377jpg_f5d31.jpg
Tak to wyglądało 5 lat temu po skończeniu. Teraz dach nieco sciemniał i jest więcej
zieleni dookoła.Nazywam to średniowieczną altanką z wędzarnią i cały czas tak mi się
to podoba że jakbym miał kiedyś budować następny dom to chyba tylko w podobnym
stylu ;o) A wyroby , no cóż nie będę się reklamował bo już mam czasem problem ze
znajomymi których po poczęstowaniu bardzo szybko przybywa ;o).
A już przed świętami ...Filipku a może uwędził byś nam rybkę ?? i przez 3 dni nie wychodzę
spod strzechy , ale jaka satysfakcja potem ...
 

phil-wroclaw

Offline

Darek , co do paleniska to zupełnie nie rozumiem dla czego miałoby być wielkością zbliżone do komory wędzarniczej. U mnie ma może 15% objętości komory i pasuje, kanał mam trochę za krótki bo niecały metr i jak wędzę na zimno do 30 C to muszę strasznie pilnować temperatury bo łatwo przedobrzyć .
 

pike007

Offline

Gratuluje Filip średniowiecznej altanki. Świetny pomysł i wykonanie. Oklaski
 

Dariusz Kucharski

Offline

phil-wroclaw napisał(a):

Darek , co do paleniska to zupełnie nie rozumiem dla czego miałoby być wielkością zbliżone do komory wędzarniczej. U mnie ma może 15% objętości komory i pasuje, kanał mam trochę za krótki bo niecały metr i jak wędzę na zimno do 30 C to muszę strasznie pilnować temperatury bo łatwo przedobrzyć .


No Panie rozwaliłeś mnie tymi fotkami Placze ta budowla jest super Okok, za mało powiedziane jest bajerancka mnie niestety nie stać na takie cudeńko i muszę coś skromniejszego wybudowaćpfft myślałem też o wkomponowanie wędzarni w narożnik altany którą mam zamiar w przyszłym roku postawić, lecz wszystko jeszcze w głowie się projektuje biorę rożne opcje pod uwagę bo potem będzie za późno , co do paleniska to wyczytałem niby w fachowej literaturze że palenisko musi być na tyle duże by drewno leżało na żarze i swobodnie sie tliło bo gdy palenisko jest małe drewno spala sie jak w piecu chodzi o odbicie ciepła
tu cytat:
Uzyskanie odpowiedniej ilości i jakości dymu wędzarniczego zapewnia nam odpowiedni proces spalania, a więc w zależności od użytego rodzaju drewna otrzymamy odpowiednia temperaturę i dym o różnych walorach, bukietach smakowych oraz kolorystycznych.

Podstawową zasadą budowy paleniska jest jego wielkość, czyli jak największa powierzchnia komory paleniska w której, dochodzi do jak najmniejszej kumulacji temperatury w ścianach paleniska.

Negatywne rozwiązania to paleniska w których żar, bezpośrednio ma styczność ze ściankami paleniska i nagrzewa ścianki, kumulując ciepło w samym palenisku jak i części kanału dymnego.
Rozgrzane palenisko powoduje zawsze spalanie pełnym płomieniem drewna lub dopalaniem powstałego dymu. Proces dopalania powstaje po dłuższym użytkowaniu wędzarni, a zamknięcie szczelne rozgrzanego paleniska z włożonym drewnem zaowocuje pirolizą. Pozostaje również problem utrzymanie odpowiedniej temperatury w komorze zarówno latem jak i zimą. Paleniska małe blaszane lub betonowe itd., wkopane w ziemie oddają duża ilość ciepła i nie kumulują ciepła z powodu obecności wód gruntowych i gruntu pochłaniającego ciepło. Uzyskując odpowiednią temperaturę w komorze, znacznie przekraczamy temperaturę spalania drewna. Jednak korzystanie z takiego rozwiązania jest kłopotliwe w eksploatacji przez dalsze schładzanie spalonych gazów w kanale dymnym umieszczonym w ziemi. Panuje opinia, że takie paleniska są stabilne mierząc temperaturę w komorze, lecz nie jesteśmy w stanie odpowiednio kontrolować procesu spalania w przedziale temperatury do 500 st.

Pozostaje eliminacja kumulacji ciepła przez zwiększenie gabarytów paleniska tak, aby ścianki paleniska nie stykały się bezpośrednio z żarem i spalanym drewnem. Palenisko musi również posiadać możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz jak i dostarczyć odpowiednią ilość energii cieplnej do komory wędzarniczej przy niskiej temperaturze spalania opału. Tą właściwość uzyskamy poprzez rozgarnięcie odpowiedniej ilości żaru w palenisku, lub usunięcie jego nadmiaru. Zatem palenisko oprócz rozmiarów musi mieć możliwość szybkiego i bezpiecznego usunięcia żaru i wychłodzenie paleniska. Do konstrukcji paleniska nie używamy rusztów z pieców grzewczych. Małe ciasne paleniska są przeznaczone do kumulowania energii cieplnej w ściankach i zabudowie. Zamykając drzwiczki rezygnujemy z naturalnego chłodzenia powietrzem i podnosimy dodatkowo temperaturę spalania. Nagromadzona energia cieplna ściankach paleniska dodatkowo oddawana, dopala substancje lotne – składniki dymu wędzarniczego:, aldehyd mrówkowy, wyższe aldehydy, ketony, kwas octowy , związki żywiczne oraz alkohol, a więc istotne w procesie wędzenia.
Dlatego dmucham na zimne i robię spore palenisko
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

Marcin Skawinski

Offline

Piękna, taka wędzarnia to super sprawa. U mnie brat cioteczny planuje budowę U nas na wiosce coś podobnego
Już wiem jakie zdjęcia pokaże mu na projekt👍👍👍👍
Rybki
 

Tomasz Seta

Offline

Kapitalna wędzarnia Filip.Satysfakcja z projektu i wyrobów a na dodatek nie banalna ozdoba posesji.Brawo!
 

Janusz Golebiewski

Offline

Zaskoczony jestem Filipie taką wędzarnią. Normalnie jest przepiękna. Nigdzie czegoś takiego nie widziałem i będę opowiadał znajomym co wędzą w beczkach i szafkach BHP
 

phil-wroclaw

Offline

Dzięki Panowie ! , tak sobie patrzę na te zdjęcia ..., tak piękna,cały czas mi się podoba ;o)

Darek , ten wywód który przytoczyłeś, przekonuje mnie jednak ja daję rady ograniczać temp spalania szczelnym zamykaniem drzwiczek paleniska i wyczystki. Mogę powiedzieć że te dolne od wyczystki robią mi jako szyber i jak przykręcę w nich śrubę ( bo mają takie pokrętło domykające ) to jestem z stanie ograniczyć dopływ tlenu tak że ogień przygasa i tylko się tli. Pomimo tego że mam krótki (za krótki) kanał to i tak daję radę tak dopilnować temp w wędzarni że płaty łososia na zimno wędzę 25-30 C nie przekraczając 33-35 bo się białko ścina.
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.64
51,574,584 unikalne wizyty