Schadenfreude jest cechą podłych narodów. Dlatego w mowie polskiej brak tego słowa. Autor: Kazimierz Przerwa-Tetmajer
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 19:32
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Filip Kwasnik napisał(a): Łososia chyba 2-3 godziny jak dobrze pamiętam. Będziesz widział po rybce Po mięsach wystudz wędzarnie i potem nie przekraczaj 40 stopni. Będzie dobrze Ok dzieki, w niedzielę wędzenie, odezwe się i opowiem jak mi poszło. Przy okazji porobie zdjęcia i pokaże swoja wędzarnię.
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 19:36
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Czekamy z jęzorami na wierzchu |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 20:43
|
MOD GRUPA --- XxX --- Oborniki śl Mój blog: kliknij! Postów: 3191 Data rejestracji: 08.09.13 |
Jadłem Daniela kiełbaskę mmmm na prawdę super a nie to co ta padlina ze sklepu
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych |
|
|
Offline |
Dodany dnia 26 lutego 2014 20:35
|
Fusionista --- XxX --- Łódz Mój blog: kliknij! Postów: 1089 Data rejestracji: 18.07.10 |
Oj tam oj tam jałowiec nie psuje smaku mięsa,Nadaje mu jedynie wspaniały zapach,dlatego dodaje się go na koniec wędzenia. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 26 lutego 2014 21:21
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Jałowiec -gałęzie [jak tu napisać ile tego]tak ze 4 szt do metra długie [gałęzie nie krzaki] spalam w czasie wędzenia jak kiełbasa zaczyna nabierać koloru [tak w połowie wędzenia]. Moim zdaniem nadaje kiełbasce ładniejszy kolor i specyficzny zapach i smak.Nie stosowałam jałowca do wędzenia ryb i drobiu . Natomiast nasiona[kulki wysuszone] potłuczone lub zmiażdzone dodaję [w małych ilościach] jako przyprawę do dziczyzny i czasem do marynat mięsa wieprzowego. Można dodać do mięsa na kiełbasy wędzone i otrzymamy kiełbasę jałowcową[jest specjalna receptura, zazwyczaj z dodatkiem dziczyzny i jest to kiełbasa zazwyczaj chudsza].Z dodatkiem jałowca czy to do wędzenia czy jako przyprawy należy uważać -przedawkowanie powoduje gorzkość gotowego produktu. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2014 08:56
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Ala Pawelczyk napisał(a): Jałowiec -gałęzie [jak tu napisać ile tego]tak ze 4 szt do metra długie [gałęzie nie krzaki] spalam w czasie wędzenia jak kiełbasa zaczyna nabierać koloru [tak w połowie wędzenia]. Moim zdaniem nadaje kiełbasce ładniejszy kolor i specyficzny zapach i smak.Nie stosowałam jałowca do wędzenia ryb i drobiu . Natomiast nasiona[kulki wysuszone] potłuczone lub zmiażdzone dodaję [w małych ilościach] jako przyprawę do dziczyzny i czasem do marynat mięsa wieprzowego. Można dodać do mięsa na kiełbasy wędzone i otrzymamy kiełbasę jałowcową[jest specjalna receptura, zazwyczaj z dodatkiem dziczyzny i jest to kiełbasa zazwyczaj chudsza].Z dodatkiem jałowca czy to do wędzenia czy jako przyprawy należy uważać -przedawkowanie powoduje gorzkość gotowego produktu. Ja dodaje jalowca do kielbasy i do marynaty na mieso ale przy wedzeniu miesa chciałbym jalowcem bardziej podkreslic smak. Alu wedzilas cos w zimnym dymie, bo ja wczoraj przgotowalem krakowska i zaleca sie takie wedzenie.
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2014 09:14
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Nie bo mam wędzarkę w ogrodzie, wolnostojącą, drewnianą i jak bym zostawiła na noc to było by "po ptokach"-pieski miały by wyżere a wyjmować i nosić wte i w te nie chcę. Zimne wędzenie wymaga czasu ale wyroby są warte tego i są trwalsze. Wędząc tym sposobem nie przekrocz tem 30st i cykl kilkugodzinny ,wskazane wędzenie od jednego do kilku dni. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2014 10:15
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
No wlasnie, chyba sie zapedzilem bo nie mam zbytnio czasu na takie wedzenie. Sprobuje uwedzic w dwa dni, a drugi dzien razem z rybami, bo tam bede trzymal 40 st. C.
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2014 13:27
|
Weteran Radom Mój blog: kliknij! Postów: 735 Data rejestracji: 29.10.12 |
Nie wędz z rybami, ryba ma specyficzny zapach i kiełbasa będzie mieć posmak ryby. Nie wiem jakich jelit użyłeś do nabijania. Jeśli cienkich to zastosuj wędzenie mieszane zimno -gorące. Podsusz w zimnym dymie a na koniec "podpiecz w gorącym[nie przesusz] lub wędz jak normalnie się wędzi kiełbasy. Natomiast jeśli gruba osłonka lub jelito grubsze wołowe to masz dwa sposoby wędzenia: kielbasa wędzona-nabite kiełbasy obsuszasz 2 dni w przewiewnym miejscu i wędzisz 3dni w zimnym dymie , a do szybkiego spożycia wędzisz 12godzin w ciepłym dymie lub 1,5 do 2 godzin w gorącym dymie i drugi sposób :kiełbasa parzona-nabite kiełbasy wędzisz ok.1 godz. w gorącym dymie tak aby się podpiekly.Następnie włóż do naczynia z wrzącą wodą[nie gotuj] na 30 do 40min, wyjm i obsusz w przewiewnym miejscu. Po obsuszeniu jeśli jest tłuszcz na osłonkach należy go usunąć[ja wycieram gorącą ściereczką].SMACZNEGO |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2014 14:03
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Dzieki za pomoc. Zastosuje sie do opcji z obsuszaniem , bo i z takiego przepisu robilem, zobacze co wyjdzie i sam znac. Zaczynam w wekend
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
Przejdź do forum: |