Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam ! | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Schadenfreude jest cechą podłych narodów. Dlatego w mowie polskiej brak tego słowa. Autor: Kazimierz Przerwa-Tetmajer


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !

Daniel Kozlowski

Offline

Filip Kwasnik napisał(a):

Łososia chyba 2-3 godziny jak dobrze pamiętam. Będziesz widział po rybceUsmiech
Po mięsach wystudz wędzarnie i potem nie przekraczaj 40 stopni. Będzie dobrzeUsmiech


Ok dzieki, w niedzielę wędzenie, odezwe się i opowiem jak mi poszło. Przy okazji porobie zdjęcia i pokaże swoja wędzarnię.Oczko
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwiekszeFoto
 

Filipka

Offline

Czekamy z jęzorami na wierzchu Haha
 

Dariusz Kucharski

Offline

Jadłem Daniela kiełbaskęgrinOkok mmmm na prawdę super a nie to co ta padlina ze sklepuwysmiewacz
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

Zbigniew Konarzewski

Offline

Oj tam oj tam jałowiec nie psuje smaku mięsa,Nadaje mu jedynie wspaniały zapach,dlatego dodaje się go na koniec wędzenia.
 

Ala Pawelczyk

Offline

Jałowiec -gałęzie [jak tu napisać ile tego]tak ze 4 szt do metra długie [gałęzie nie krzaki] spalam w czasie wędzenia jak kiełbasa zaczyna nabierać koloru [tak w połowie wędzenia]. Moim zdaniem nadaje kiełbasce ładniejszy kolor i specyficzny zapach i smak.Nie stosowałam jałowca do wędzenia ryb i drobiu .
Natomiast nasiona[kulki wysuszone] potłuczone lub zmiażdzone dodaję [w małych ilościach] jako przyprawę do dziczyzny i czasem do marynat mięsa wieprzowego. Można dodać do mięsa na kiełbasy wędzone i otrzymamy kiełbasę jałowcową[jest specjalna receptura, zazwyczaj z dodatkiem dziczyzny i jest to kiełbasa zazwyczaj chudsza].Z dodatkiem jałowca czy to do wędzenia czy jako przyprawy należy uważać -przedawkowanie powoduje gorzkość gotowego produktu.
 

Daniel Kozlowski

Offline

Ala Pawelczyk napisał(a):

Jałowiec -gałęzie [jak tu napisać ile tego]tak ze 4 szt do metra długie [gałęzie nie krzaki] spalam w czasie wędzenia jak kiełbasa zaczyna nabierać koloru [tak w połowie wędzenia]. Moim zdaniem nadaje kiełbasce ładniejszy kolor i specyficzny zapach i smak.Nie stosowałam jałowca do wędzenia ryb i drobiu .
Natomiast nasiona[kulki wysuszone] potłuczone lub zmiażdzone dodaję [w małych ilościach] jako przyprawę do dziczyzny i czasem do marynat mięsa wieprzowego. Można dodać do mięsa na kiełbasy wędzone i otrzymamy kiełbasę jałowcową[jest specjalna receptura, zazwyczaj z dodatkiem dziczyzny i jest to kiełbasa zazwyczaj chudsza].Z dodatkiem jałowca czy to do wędzenia czy jako przyprawy należy uważać -przedawkowanie powoduje gorzkość gotowego produktu.


Ja dodaje jalowca do kielbasy i do marynaty na mieso ale przy wedzeniu miesa chciałbym jalowcem bardziej podkreslic smak.
Alu wedzilas cos w zimnym dymie, bo ja wczoraj przgotowalem krakowska i zaleca sie takie wedzenie.
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwiekszeFoto
 

Ala Pawelczyk

Offline

Nie bo mam wędzarkę w ogrodzie, wolnostojącą, drewnianą i jak bym zostawiła na noc to było by "po ptokach"-pieski miały by wyżere a wyjmować i nosić wte i w te nie chcę. Zimne wędzenie wymaga czasu ale wyroby są warte tego i są trwalsze. Wędząc tym sposobem nie przekrocz tem 30st i cykl kilkugodzinny ,wskazane wędzenie od jednego do kilku dni.
 

Daniel Kozlowski

Offline

No wlasnie, chyba sie zapedzilem bo nie mam zbytnio czasu na takie wedzenie. Sprobuje uwedzic w dwa dni, a drugi dzien razem z rybami, bo tam bede trzymal 40 st. C.Zmeczony
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwiekszeFoto
 

Ala Pawelczyk

Offline

Nie wędz z rybami, ryba ma specyficzny zapach i kiełbasa będzie mieć posmak ryby. Nie wiem jakich jelit użyłeś do nabijania. Jeśli cienkich to zastosuj wędzenie mieszane zimno -gorące. Podsusz w zimnym dymie a na koniec "podpiecz w gorącym[nie przesusz] lub wędz jak normalnie się wędzi kiełbasy. Natomiast jeśli gruba osłonka lub jelito grubsze wołowe to masz dwa sposoby wędzenia: kielbasa wędzona-nabite kiełbasy obsuszasz 2 dni w przewiewnym miejscu i wędzisz 3dni w zimnym dymie , a do szybkiego spożycia wędzisz 12godzin w ciepłym dymie lub 1,5 do 2 godzin w gorącym dymie i drugi sposób :kiełbasa parzona-nabite kiełbasy wędzisz ok.1 godz. w gorącym dymie tak aby się podpiekly.Następnie włóż do naczynia z wrzącą wodą[nie gotuj] na 30 do 40min, wyjm i obsusz w przewiewnym miejscu. Po obsuszeniu jeśli jest tłuszcz na osłonkach należy go usunąć[ja wycieram gorącą ściereczką].SMACZNEGO
 

Daniel Kozlowski

Offline

Dzieki za pomoc.
Zastosuje sie do opcji z obsuszaniem , bo i z takiego przepisu robilem, zobacze co wyjdzie i sam znac. Zaczynam w wekend Zmeczony
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwiekszeFoto
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.79
51,726,138 unikalne wizyty