Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć.
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 lutego 2014 21:00
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Ja też to ryby stosuje tylko sól(pisałem już o tym dawno w temacie wędzenia suma) , czasem jakieś zioła dodaje ale głównie do lina i karpia(te ryby mam akurat z zamulonego zbiornika i inaczej zjeść nie idzie) , co do wędzenia też raczej na oko wędzę jak Filip podjadając raz na jakiś czas . Ja ogólnie wole rybę na półsurową więc temperatury nie trzymam dużej. Co do węgorza zawsze wędzę aż zacznie się kruszyć ogon (stara jak świat metoda wyciągnięta od sąsiada po postawieniu mu kilku piwek) |
|
|
Offline |
Dodany dnia 24 lutego 2014 22:21
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Filip Kwasnik napisał(a): Raz pstrągi ,raz śledzie i w sumie tyle:/ hehe. Kilka razy łososia. Tylko nacieranie solą na sucho a wędzenie jak zwykle u mnie na oko. Nigdy nie przykładam wagi do czasu wędzenia bo nigdy mi sie on dokładnie nie powtarza. Aha węgorze dwa kiedyś wędziłem to je zostawiłem w solance na kilka dni Rybe ogólnie ciężko sknocić jak nie dajesz wysokiej temperatury. Ja ryby wędzę między 30 a 50 a ponoć to i tak za wysoka temperatura. No to w wekend będzie wędzona moja pierwsza rybka, mogę się pochwalić że robię kiełbasę sam i wszystkim bardzo smakuje. Słyszałem o dodaniu jałowca który dodaje aromatu tylko u mnie nie rośnie, orientujesz się czy można to kupić w sklepie dla "wędzarników" nie pomyślałem żeby zapytać. Wszystko wędze na buczynie i olszynie z dodatkiem drzewa owocowego gruszka, wiśnia, czereśnia.
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 09:43
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Marcin ma rację. Nie ma to jak co chwilę podszkubnąć rybkę Oczywiście delikatnie bo bardzo delikatne mięsko może wpaść w otchłan mordoru |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 09:51
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Daniel Kozlowski napisał(a): Filip Kwasnik napisał(a): Raz pstrągi ,raz śledzie i w sumie tyle:/ hehe. Kilka razy łososia. Tylko nacieranie solą na sucho a wędzenie jak zwykle u mnie na oko. Nigdy nie przykładam wagi do czasu wędzenia bo nigdy mi sie on dokładnie nie powtarza. Aha węgorze dwa kiedyś wędziłem to je zostawiłem w solance na kilka dni Rybe ogólnie ciężko sknocić jak nie dajesz wysokiej temperatury. Ja ryby wędzę między 30 a 50 a ponoć to i tak za wysoka temperatura. No to w wekend będzie wędzona moja pierwsza rybka, mogę się pochwalić że robię kiełbasę sam i wszystkim bardzo smakuje. Słyszałem o dodaniu jałowca który dodaje aromatu tylko u mnie nie rośnie, orientujesz się czy można to kupić w sklepie dla "wędzarników" nie pomyślałem żeby zapytać. Wszystko wędze na buczynie i olszynie z dodatkiem drzewa owocowego gruszka, wiśnia, czereśnia. Można kupić owoce jałowca bez problemu tylko nie przesadz z ilością bo kiełbaska będzię miała gorzki smak. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 11:26
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Bede wedzil kielbase, mieso, nozki z kurczaka i rybe, chyba nie zaszkodzi temu wszystkiemu jak dam troche jalowca?
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 11:42
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
Nie zaszkodzi w odpowiednich ilościach , u mnie mam posadzony swój jałowiec i do paleniska podkładam gałązki jeśli ty masz zamiar dodawać same owoce (bo tylko takie kupisz) to one są o wiele intensywniejsze i można przesadzić raz zdarzyło mi się troszkę zepsuć mięsko. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 13:19
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Ja dopiero mam zamiar posadzic jalowca, bo wedzenie wogole dopiero zaczolem. Moje pierwsze wyroby zrobilem na swieta i udaly sie a teraz poszerzam swoje doswiadczenia.
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 14:05
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
I przypadkiem wszystkiego razem nie wędz. Najpierw mięsa a potem rybki. Ja jałowca czy dodaje czy nie to różnicy nie czuje haha |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 15:07
|
Weteran --- XxX --- Wałbrzych/Erlensee Mój blog: kliknij! Postów: 980 Data rejestracji: 25.06.13 |
Filip Kwasnik napisał(a): I przypadkiem wszystkiego razem nie wędz. Najpierw mięsa a potem rybki. Ja jałowca czy dodaje czy nie to różnicy nie czuje haha A ja cccialem wszystko razem heh, dobrze ze powiedziales. Ile tak mniejwiecej trzymasz rybe?
Złów i wypuść.....a bedzie ci dane, to co najwieksze |
|
|
Offline |
Dodany dnia 25 lutego 2014 16:09
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 5281 Data rejestracji: 04.09.12 |
Łososia chyba 2-3 godziny jak dobrze pamiętam. Będziesz widział po rybce Po mięsach wystudz wędzarnie i potem nie przekraczaj 40 stopni. Będzie dobrze |
|
Przejdź do forum: |