Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam ! | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Kobiety lubią mieć stopę wąziutką, a żyć na szeroką. Julian Tuwim (1894 - 1953)


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !

Filipka

Offline

Witam w związku ,że moje doświadczenie sumowe jest bardzo nikłe postanowiłem założyć temat o wędzarniach stacjonarnych i przepisach na mięso , kiełbasy i ryby.
Widziałem w kilku innych tematach kilka Waszych fotek więc mam nadzieje , że temat nie zaginie i powymieniamy się doświadczeniami.
Autorem i wykonawcą Naszej działkowej wędzarni jest mój tata Andrzej.
Oto kilka fotek jak wędzarnia powstawała a z biegiem czasu dodam kilka przepisów
Początki:
www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/5106c6d2a4cae_dscn2225.jpg

Potem było już tylko wyżej:

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/5106c7050bb21_s6308587.jpg

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/5106c720530ce_dsc-0304.jpg

Potem było już tylko czyszczenie , pierwsze przepalenie.

www.forumsumowe.pl/images/photoalbum/album_18/5106cbbd22132_dsc-0306.jpg

Pierwsze próby wędzenia 2 pstrągów i 2 karpi przerosły Nasze oczekiwania
Rybki pochodziły z Hodowli Ryb w Pawełkach
Totalnie bez doświadczenia soliliśmy ryby na oko. Trzy godziny w temperaturze 70 stopni i niebo w gębie



Moje pierwsze pytanie brzmi na czym wędzicie ? Jakie drzewa ? Z korą czy bez ?
 

Tomek Woloszyn

Offline

Chyb źle zdjęcia wstawiłeś a temat super sam zamierzam coś takiego wybudować Usmiech
 

Filipka

Offline

Co jest ze zdjęciami?:/ U mnie wyglądają normalnie. Mów szybko bo to mój dziewiczy temat i jestem cały w stresieOczko.
 

Marcin Skawinski

Offline

Ja u siebie mam wędzarkę z beczki , już xxxx lat , takie z cegły są ładne ale potrzeba o wiele więcej opału żeby je ogrzać i w moim przypadku gdy wędzę mięsko 3-4 razy w roku , raczej nie opłaca mi się stawiać czegoś takiego.
Nie zmienia to faktu że wędzareczka zrobiona superOklaski
Rybki
 

Ala Pawelczyk

Offline

Filip zobacz "Kulinaria- jak przyrządzać ryby"Okok
 

daddax

Offline

Ja kiedyś miałem kilkuletni epizod z małą gastronomią i na szybko wędziłem i to duże ilości różnych rzeczy w wędzarni, ala beczka z blachy i było ok. Ale myślę, że w obecnych czasach ze względów estetycznych, można pokusić się o coś fajniejszego, zważywszy na to ,że tak sposobem gospodarczym, to wcale drogo nie wychodzi.
 

Krystian Kantyka

Offline

SuperOklaski
 

Viking

Offline

Moje pierwsze pytanie brzmi na czym wędzicie ? Jakie drzewa ? Z korą czy bez ?


Ja wędzę rożnym drewnem drzew liściastych , zależy od tego co uda mi się zdobyć.
buk, olcha, klon, dąb oraz drewno drzew owocowych.
W celu nadania produktom specyficznego smaku i aromatu dodaje na koniec wędzenia jałowca w formie jagód, chrustu tylko uważajcie z ilością
Fajny smak daje drewno z owocówek jak np.wiśnia, śliwka,grusza,winogrono
Moje ulubione drewno to buk i olszyna-owocowki wisnia
Drewno bukowe, jawor i klon nadają wędzonkom zabarwienie żółtozłociste
Dębu i olchy - brązowe
Gruszy ciemnoczerwone,
Akacji cytrynowe.
Drewno z winorośli wzbogaca wędzonki o głęboki aromat owocowy.


Czasami zdejmuje korę ale w większości wędzę nieokorowanym
Drewno z kora daje lekko gorzkawy smak -nam bo wędzimy z ojcem od lat to nie przeszkadza
Każde drewno jest inne i daje inny kolor i smak ,ale niezależnie jakiego użyjesz i tak wędlinki będą o niebo lepsze od tego co oferują w sklepach
Moja rady dla początkujących;
-poświećcie więcej czasu i uwagi na pierwszy bardzo ważny etap wędzenia czyli osuszanie .
-nie regulujcie za wysokiej temperatury polewając palące się drewno woda
-kupcie termometr ułatwi on wam dojście do wprawy
Ja mam dwa jeden do wędzarni drugi do parzenia dostępne są na alledrogo
 

Filipka

Offline

No z tymi drzewami to nie wiedziałem czym sie różnia itp. Dzięki
My z tata narazie mamy ciagle dostep do olchy i jeszcze niczym innym nie palilismy
Dzięki uprzejmości miejscowych za 0,7 mozna miec olche:-) Ale jak sie zasoby skończą to będziemy próbowali innych materiałów
 

Adam Gasior

Offline

Fajna sprawa Oklaski
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.63
51,293,416 unikalne wizyty