Kukurydza pastewna | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

W życiu są tylko wierne trzy rzeczy: pieniądze, pies i stara kobieta. Z praw Murphy'ego


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat


 
Kukurydza pastewna

Robert Dubis

Offline

Kamil Kielbowicz napisał(a):

Kupiłem jakiś czas temu, koszt to około 10 zł.
Data na opakowaniu: Best before 03.2015 HahaHaha


W 2015 będą nadawały się już na sumki, tylko trzeba je dokarmiać.wysmiewacz
Pozdrawiam Robert
 

Viking

Offline

Nie wiem czy są rożne kukurydze pastewne, ja dostałem w zeszłym roku od rolnika wiadro kukurydzy która uprawiał na swoim polu .Gotowałem ze 3 godziny i była nadal twarda , nie mogła się ugotować ,użyłem jako dodatek do zanęty na leszcza .Nie powiem efekty były ale czy to zasługa kuku nie wiem .
Ile czasu gotujecie swoja kukurydze pastewna .
 

Mariusz Kowalski

Offline

Szybkowar,30 min,ziarna popękane i 3 razy zwiększają swoją objętość.
 

Viking

Offline

Szybkowar to świetny pomysł ale ja bylem wtedy tydzień nad woda ,gotowałem na kuchence turystycznej ,odpuściłem dalsze pichcenie bo by mi gazu na gotowanie wody do zupek chińskich zbrakło .
 

Robert Dubis

Offline

Ja gotuje kukurydzę tak, zasypuję pół gara kukurydzy zalewam do pełna wodą , gotuje przez 15-20 minut i zostawiam pod przykryciem na całą noc, rano ziarna są pięknie popękane, co dodatkowo wabi rybki. Nie potrzeba dodawać żadnych zapachów, naturalna jest najlepsza do nęcenia.Haha
Pozdrawiam Robert
 

Leszek P

Offline

Robert Godles napisał(a):

Nie wiem czy są rożne kukurydze pastewne, ja dostałem w zeszłym roku od rolnika wiadro kukurydzy która uprawiał na swoim polu .Gotowałem ze 3 godziny i była nadal twarda , nie mogła się ugotować ,użyłem jako dodatek do zanęty na leszcza .Nie powiem efekty były ale czy to zasługa kuku nie wiem .
Ile czasu gotujecie swoja kukurydze pastewna .


Nawet jeśli Twoim zdaniem była zbyt twarda, to uwierz mi, że w niczym nie przeszkadzało to rybom.
Do rzeczy:
jeśli chcesz w zwykłym garnku gotować kukurydzę, to zalej ją dzień wcześniej wodą - niech naciągnie i wstępnie zmięknie. Nie zaszkodzi jeśli zacznie się fermentacja (pojawi się pianka na powierzchni i gazowanie), a wręcz uszlachetni.
Potem pogotuj z godzinkę i po wyłączeniu grzania zostaw ją w spokoju aż sama ostygnie. Dobrze na ten czas byłoby ją otulić jakąś szmatą, tudzież kocem - lepiej dojdzie.
 

Viking

Offline

Dzięki Leszku z tym moczeniem i okręceniem w koc to dobry pomysł ,przecież w domu kasze, ryz tak w poduszki zawijam ,eh takie proste a człowiek w łeb zachodzi jak to zrobić.

Robercie ja podobnie zrobiłem bo gotowała sie 3 godzinki wieczorem , zostawiłem w garnku z woda w której się gotowała do rana , ale nie doszła i nie popękała tak jak twoja .
Aha ta moja miała kolor taki brązowawy - nie żółty ,Czy taki kolor ma kuku pastewna

Czy używacie kukurydze pastewna jako przynętę , czy tylko do zanęcania a na hak kupna puszkowa .
 

Kamil Kielbowicz

Offline

Gotuję kukurydzę dokładnie tak jak Robert, ale pamiętajcie dawajcie tylko pół kuku do garnka, bo po całej nocy kuku napęcznieje i będziecie mieli cały garnek Haha
C&R
 

Dariusz Kucharski

Offline

Robert Dubis napisał(a):

Ja gotuje kukurydzę tak, zasypuję pół gara kukurydzy zalewam do pełna wodą , gotuje przez 15-20 minut i zostawiam pod przykryciem na całą noc, rano ziarna są pięknie popękane, co dodatkowo wabi rybki. Nie potrzeba dodawać żadnych zapachów, naturalna jest najlepsza do nęcenia.Haha

Spróbuj tak: namocz tak 6-8 godzin wcześniej kukurydzę, potem pogotuj z 10-20 minut gar owiń kocem i zostaw na noc zobaczysz jak piękne są ziarenka kukurydzy i nie popękane no morze co niektóre tylko tym sposobem z 10 litrów robi się co najmniej 20Haha
 

Robert Dubis

Offline

Dariusz Kucharski napisał(a):

Robert Dubis napisał(a):

Ja gotuje kukurydzę tak, zasypuję pół gara kukurydzy zalewam do pełna wodą , gotuje przez 15-20 minut i zostawiam pod przykryciem na całą noc, rano ziarna są pięknie popękane, co dodatkowo wabi rybki. Nie potrzeba dodawać żadnych zapachów, naturalna jest najlepsza do nęcenia.Haha

Spróbuj tak: namocz tak 6-8 godzin wcześniej kukurydzę, potem pogotuj z 10-20 minut gar owiń kocem i zostaw na noc zobaczysz jak piękne są ziarenka kukurydzy i nie popękane no morze co niektóre tylko tym sposobem z 10 litrów robi się co najmniej 20Haha


Kukurydzy wsypałem do wody parę ton jak łowiłem karpieRybki, teraz tylko sumki.Haha
Pozdrawiam Robert
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.72
51,292,292 unikalne wizyty