Aby otrzymać pożyczkę, najpierw musisz udowodnić, że jej nie potrzebujesz Z praw Murphy'ego
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Nasze drinki i nalewki.
|
|
Offline |
Dodany dnia 14 października 2014 22:45
|
Fusionista --- XxX --- Oborniki Śląskie Mój blog: kliknij! Postów: 1807 Data rejestracji: 09.06.13 |
Artur Betcher napisał(a): Fajnie wygląda Bartek ale dziś będzie fajniej bo Kasia robi Mojito Edytuje o 22:17 Kasia stwierdziła że ja robię lepsze Mojito i musiałem sam zrobić Wrzuciłem do tego tematu, bo to bardziej kawa z piwem była niż piwo z kawą |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 października 2014 18:34
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Czwarty raz w tym tygodniu Mojito... Nie wiedziałem że alkohol może mieć jednak zalety
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 października 2014 20:07
|
Weteran Malinówka Wielka Mój blog: kliknij! Postów: 527 Data rejestracji: 03.02.11 |
A macie może jakieś przepisy na nalewkę albo wino z owoców głogu?? Mam dużo owoców głogu nad oczkiem i może by można go wykorzystać?? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 października 2014 20:20
|
Fusionista --- XxX --- Wrocław Mój blog: kliknij! Postów: 1749 Data rejestracji: 01.03.13 |
Winka z głogu nie robiłem ale chyba normalnie można robić tak jak z owoców. Znajomy robił tak i było dobre. Owoce mył potem zmiażdżył, zalewa cukrowa i drożdże. Chyba trochę cytryny dodał ale musiałbym go spytać czy dodawał. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 października 2014 22:39
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 1358 Data rejestracji: 04.06.13 |
Wino z głogu: 10kg owoców zgnieść i zalać 10l gorącej wody. Po ostygnięciu przelać do gąsiora i dodać 2kg cukru, 25g kwasku cytrynowego, pożywkę dla drożdży oraz matkę drożdżową. Po 5 dniach doać 2l wody i 1kg cukru. Po około 10 dniach zlać płyn i wycisnąć owoce. Fermentować dalej sam płyn. Fermentacja utajona powinna trwać 4-6 tygodni. Po dalszych 3 tygodniach, zlać wino znad osadu i dodać pirosiarczyn w dawce 7g/100l. Poczekać pół roku i .... |
|
|
Offline |
Dodany dnia 19 października 2014 23:36
|
Weteran --- XxX --- Białystok Mój blog: kliknij! Postów: 615 Data rejestracji: 20.02.13 |
Z głogu dwa razy robiłem wino w/g starych przepisów, ze starych książek kucharskich. Trzeciego razu nie będzie. Nie jedno parszystwo piłem ale to za duża awangarda dla moich kubków smakowych. Niepolecam |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 października 2014 22:45
|
Fusionista --- XxX --- Oborniki Śląskie Mój blog: kliknij! Postów: 1807 Data rejestracji: 09.06.13 |
|
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 października 2014 22:53
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Że ja o tym nie wiedziałem Zaoszczędził bym na mięcie i zielonej cytrynie
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
|
Offline |
Dodany dnia 31 października 2014 07:50
|
Fusionista --- XxX --- Postów: 3944 Data rejestracji: 15.08.11 |
Nie ma jak prawdziwa herbatka góralska.....u dołu macie przepis na nią |
|
|
Offline |
Dodany dnia 31 października 2014 09:14
|
Podglądacz po nawróceniu Postów: 140 Data rejestracji: 16.04.13 |
FISHRZĘBINÓWKA Kilogram owoców jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub wcześniej żeby nie ubiegły nas ptaki i mrozimy owoce w zamrażarce następnie je czyścimy, myjemy i suszymy. Potem podpiekamy jarzębinę na blasze w rozgrzanym do 100C piekarniku, przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu nasz półprodukt wrzucamy do słoja dodajemy 0,4 kilograma cukru i wszystko dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny i wszystko zalewamy 500 ml wódki i 250ml spirytusu. Szczelnie zamykamy i odstawiamy naszą nalewkę na trzy tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym okresie zlewamy nalewkę i wyciskamy owoce,( ja to robię w potrójnej warstwie gazy), mieszamy ze sobą,dwukrotnie filtrujmy i rozlewamy do butelek. Po zamknięciu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Po miesiącu filtrujemy i dolewamy 250 ml wody połączonej z miodem ( miód łączymy z ciepłą wodą ale do naszej nalewki wlewamy ostudzony) do naszego napoju. Na pierwszy pierwsze przymrozki i lód jak znalazł, ma fantastyczny kolor, smak i da wielką radość nam i naszym kolegom, którzy jak raz spróbują, nigdy już naszym trunkiem nie pogardzą. Aha.....uważajcie na kobiety, jak posmakują ciężko Wam będzie FISHrzębinówkę dotrzymać do pierwszych lodów. Najlepsza jednak jest po rocznym przeleżakowaniu, ja "odpuściłem" w pierwszym roku smakowanie i teraz mam zapas z kilku lat, najstarsza ma '3-4 roki', mówię Wam ogień!!! Im starsza tym ma ciemniejszy kolorek. Polecam spróbujcie!!!
Cała mądrość nie mieści się w jednej głowie. |
|
Przejdź do forum: |