Jakość polskiego mięsa i wedlin. | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Znosić zło jest sposobem, aby je zniszczyć. -Antoine De Saint Exupery


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria

 
Jakość polskiego mięsa i wedlin.

Marcin Zawadzki

Offline

Leszczy nałowić, do wędzenia super, sam wędzę kilka razy do roku.Dobre drewno owocowe, i nie trzeba żadnych utrwalaczy, wzmacniaczy, i dymu w płynie.Okok
 

Lukaszb

Offline

No to na majówkę Haha Ja też zgłodniałem chociaż niedawno skończyłem kolację Haha
 

Hubert Tykwinski

Offline

Marcin Zawadzki napisał(a):

Leszczy nałowić, do wędzenia super, sam wędzę kilka razy do roku.Dobre drewno owocowe, i nie trzeba żadnych utrwalaczy, wzmacniaczy, i dymu w płynie.Okok

To powiedz jak przygotowujesz,jak robisz i jaki jest efekt?
Kontakt z naturą - mym terapeutą !.!.!.
 

Rafal Trajdos

Offline

Na zlot przywiozę boczku tłuściutkiego, którego sam uwędzę a materiał od chlopa u którego się zaopatruje od lat, świnka karmiona normalnie i przyrost ma prawidłowy a nie jak najszybciej upaść i sprzedać
 

Bartosz Wasielewski

Offline

Rafal Trajdos napisał(a):

Na zlot przywiozę boczku tłuściutkiego, którego sam uwędzę a materiał od chlopa u którego się zaopatruje od lat, świnka karmiona normalnie i przyrost ma prawidłowy a nie jak najszybciej upaść i sprzedać


Karkóweczkę przywieś to ją przyrządzę na grillu Jahoooo
forumsumowe.pl/h/fshzw_userbar2_df3ad.jpg
Jest różnica czy robisz komuś "Łaskę", czy "Laske" - prof. Jerzy Bralczyk
 

Rafal Trajdos

Offline

Nie widzę problemu, nawet jutro złoże u chłopa zamówienie na lipiec.:U
 

Lukaszb

Offline

Bartosz Wasielewski napisał(a):

Rafal Trajdos napisał(a):

Na zlot przywiozę boczku tłuściutkiego, którego sam uwędzę a materiał od chlopa u którego się zaopatruje od lat, świnka karmiona normalnie i przyrost ma prawidłowy a nie jak najszybciej upaść i sprzedać


Karkóweczkę przywieś to ją przyrządzę na grillu Jahoooo


Proszę bardzo Haha Mówisz masz Haha
 

Marcin Zawadzki

Offline

Hubert Tykwinski napisał(a):

Marcin Zawadzki napisał(a):

Leszczy nałowić, do wędzenia super, sam wędzę kilka razy do roku.Dobre drewno owocowe, i nie trzeba żadnych utrwalaczy, wzmacniaczy, i dymu w płynie.Okok

To powiedz jak przygotowujesz,jak robisz i jaki jest efekt?


Taki sposób bez kombinacji na gorąco.
Leszczyki najlepsze ok 40 cm. wyczyszczone, oskrobane ( z głowami i płetwami)moczę w solance 8-10 godz, mocnej, tak żeby jajko wypłynęło.Potem płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym żeby przyspieszyć suszenie i zakładam na podwójne haki, jeden pod skrzela, drugi ok 15 cm niżej żeby nie spadły przy wędzeniu.Tak przygotowane ryby wieszam do całkowitego wyschnięcia(musi się zrobić taka szklista skórka) Następnie wieszam w wędzarni lekko nagrzanej 30 st.Podnoszę temperaturę do ok 40-50 st.i tak z 1,5 godz.I zwiększam do 60 st. też na 1,5 godz. i znowu podciągam temperaturę do 80 max 90 przez 1-1,5 godz.Zdejmuje i szamam. Tak jak napisałem jest to sposób na gorąco , szybciej to można ugotować nie wędzić.
Wędzarnie mam przerobioną z grilla w ogrodzie, ale może być beczka, też dobra.Drewno najlepiej owocowe(wiśnia, czereśnia, śliwa,morela)ewentualnie buk.Do solanki można dodać cebulę czosnek, cytrynę, majeranek.Zachęcam do eksperymentowania. Smacznego.Okok

Ps.
W sumie na zlocie można by coś uwędzić. Tylko jak przywieźć beczkę?Usmiech
 

Piotr K

Offline

Ja mam najwięcej wyrobów swojskich ściąganych z Podlasia, także nie mogę narzekać : )
Od kawałka kiełbasy pachnie w całej lodówce.
Ewentualnie zaopatrzam się w najlepszą pakowaną serie z Sokołowa, polędwice dojrzewające itd. Gorąco polecam.

Co do samego mięsa zwykle staram się radzić sprzedających w mięsnym kobiet.
Trafiłem za ta kilka razy w Lidlu na takie kiełbasy do pieczenia, czy też ryby, że momentalnie trafiły do kosza.

Jak na razie, najgorsze wspomnienia mam z mięsem angielskim. Ich kiełbasy nie mają smaku, człowiek zaczyna się zastanawiać, co je.
 

Artur Betcher

Offline

Nie ma co ale najlepsze są chyba kiełbasy tradycyjne.

YouTube Video


Tu link do wyjaśnienia czym jest ta kiełbasa http://pl.wikiped...%82basa%29
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.63
51,486,482 unikalne wizyty