Znosić zło jest sposobem, aby je zniszczyć. -Antoine De Saint Exupery
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Jakość polskiego mięsa i wedlin.
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 20:28
|
Podglądacz po nawróceniu Kraków Mój blog: kliknij! Postów: 99 Data rejestracji: 10.07.14 |
Leszczy nałowić, do wędzenia super, sam wędzę kilka razy do roku.Dobre drewno owocowe, i nie trzeba żadnych utrwalaczy, wzmacniaczy, i dymu w płynie. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 20:32
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 2341 Data rejestracji: 10.03.14 |
No to na majówkę Ja też zgłodniałem chociaż niedawno skończyłem kolację |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 20:39
|
Stary Wyjadacz Pruszków, Warszawa Postów: 202 Data rejestracji: 29.06.14 |
Marcin Zawadzki napisał(a): Leszczy nałowić, do wędzenia super, sam wędzę kilka razy do roku.Dobre drewno owocowe, i nie trzeba żadnych utrwalaczy, wzmacniaczy, i dymu w płynie. To powiedz jak przygotowujesz,jak robisz i jaki jest efekt?
Kontakt z naturą - mym terapeutą !.!.!. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 22:36
|
Podglądacz po nawróceniu Nysa Postów: 101 Data rejestracji: 29.01.15 |
Na zlot przywiozę boczku tłuściutkiego, którego sam uwędzę a materiał od chlopa u którego się zaopatruje od lat, świnka karmiona normalnie i przyrost ma prawidłowy a nie jak najszybciej upaść i sprzedać |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 22:59
|
Fusionista --- XxX --- Oborniki Śląskie Mój blog: kliknij! Postów: 1807 Data rejestracji: 09.06.13 |
Rafal Trajdos napisał(a): Na zlot przywiozę boczku tłuściutkiego, którego sam uwędzę a materiał od chlopa u którego się zaopatruje od lat, świnka karmiona normalnie i przyrost ma prawidłowy a nie jak najszybciej upaść i sprzedać Karkóweczkę przywieś to ją przyrządzę na grillu |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 23:42
|
Podglądacz po nawróceniu Nysa Postów: 101 Data rejestracji: 29.01.15 |
Nie widzę problemu, nawet jutro złoże u chłopa zamówienie na lipiec.:U |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 lutego 2015 23:47
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 2341 Data rejestracji: 10.03.14 |
Bartosz Wasielewski napisał(a): Rafal Trajdos napisał(a): Na zlot przywiozę boczku tłuściutkiego, którego sam uwędzę a materiał od chlopa u którego się zaopatruje od lat, świnka karmiona normalnie i przyrost ma prawidłowy a nie jak najszybciej upaść i sprzedać Karkóweczkę przywieś to ją przyrządzę na grillu Proszę bardzo Mówisz masz |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 lutego 2015 00:10
|
Podglądacz po nawróceniu Kraków Mój blog: kliknij! Postów: 99 Data rejestracji: 10.07.14 |
Hubert Tykwinski napisał(a): Marcin Zawadzki napisał(a): Leszczy nałowić, do wędzenia super, sam wędzę kilka razy do roku.Dobre drewno owocowe, i nie trzeba żadnych utrwalaczy, wzmacniaczy, i dymu w płynie. To powiedz jak przygotowujesz,jak robisz i jaki jest efekt? Taki sposób bez kombinacji na gorąco. Leszczyki najlepsze ok 40 cm. wyczyszczone, oskrobane ( z głowami i płetwami)moczę w solance 8-10 godz, mocnej, tak żeby jajko wypłynęło.Potem płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym żeby przyspieszyć suszenie i zakładam na podwójne haki, jeden pod skrzela, drugi ok 15 cm niżej żeby nie spadły przy wędzeniu.Tak przygotowane ryby wieszam do całkowitego wyschnięcia(musi się zrobić taka szklista skórka) Następnie wieszam w wędzarni lekko nagrzanej 30 st.Podnoszę temperaturę do ok 40-50 st.i tak z 1,5 godz.I zwiększam do 60 st. też na 1,5 godz. i znowu podciągam temperaturę do 80 max 90 przez 1-1,5 godz.Zdejmuje i szamam. Tak jak napisałem jest to sposób na gorąco , szybciej to można ugotować nie wędzić. Wędzarnie mam przerobioną z grilla w ogrodzie, ale może być beczka, też dobra.Drewno najlepiej owocowe(wiśnia, czereśnia, śliwa,morela)ewentualnie buk.Do solanki można dodać cebulę czosnek, cytrynę, majeranek.Zachęcam do eksperymentowania. Smacznego. Ps. W sumie na zlocie można by coś uwędzić. Tylko jak przywieźć beczkę? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 marca 2015 21:55
|
Stary Wyjadacz --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 345 Data rejestracji: 05.11.11 |
Ja mam najwięcej wyrobów swojskich ściąganych z Podlasia, także nie mogę narzekać : ) Od kawałka kiełbasy pachnie w całej lodówce. Ewentualnie zaopatrzam się w najlepszą pakowaną serie z Sokołowa, polędwice dojrzewające itd. Gorąco polecam. Co do samego mięsa zwykle staram się radzić sprzedających w mięsnym kobiet. Trafiłem za ta kilka razy w Lidlu na takie kiełbasy do pieczenia, czy też ryby, że momentalnie trafiły do kosza. Jak na razie, najgorsze wspomnienia mam z mięsem angielskim. Ich kiełbasy nie mają smaku, człowiek zaczyna się zastanawiać, co je. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 06 marca 2015 20:58
|
Support Paryż Mój blog: kliknij! Postów: 19296 Data rejestracji: 15.05.10 |
Nie ma co ale najlepsze są chyba kiełbasy tradycyjne. YouTube Video Tu link do wyjaśnienia czym jest ta kiełbasa http://pl.wikiped...%82basa%29
Metoda na suma Kołowrotek sumowy Wędka na suma Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM |
|
Przejdź do forum: |