,,Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.'' Autor: Mark Twain
Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.
Alkohole domowe
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 stycznia 2015 12:48
|
Stary Wyjadacz Postów: 279 Data rejestracji: 26.07.11 |
Od jakiegoś czasu zacząłem się bawić w produkcję trunków trochę mocniejszych niż ogólnie dostępne Na własny użytek oczywiście... Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy na księżycówkę, nalewki itp. to piszcie. Na jakim sprzęcie robicie? Może ma ktoś jakiś dobry przepis na zacier ze zboża lub owoców? |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 stycznia 2015 13:14
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 273 Data rejestracji: 20.05.13 |
Ja od jakiegoś czasu przestawiłem się na samoróbkę, jeśli chodzi o mocniejsze alko. Moje ulubione to wino z winogron (ciemnych) poddane destylacji. Z "urobku" można zrobić zacne naleweczki ( Wisnia i Pigwa wiodą prym) |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 stycznia 2015 21:19
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
No w końcu jakiś ciekawy temat. Taki temat blisko ludzi. Haha. Ja to robię tylko nalewki na gotowym spirycie, w bloku raczej nie mam możliwości rozwijania tej pasji poprzez pędzenie. A z najbardziej znanych przepisów to tylko: "Bitwa pod Grunwaldem" czyli 1410. Cukier - 1 kg woda - 4 litry drożdże - 10 g (1/10 kostki drożdży) |
|
|
Offline |
Dodany dnia 27 stycznia 2015 22:44
|
Fusionista --- XxX --- Mój blog: kliknij! Postów: 1358 Data rejestracji: 04.06.13 |
Przepis dobry jak dobry ale na pewno bezpieczny. Przy fermentacji cukru znaczy sacharozy nie otrzymujemy metanolu tylko dobre stare C2H5OH więc niedoświadczony destylator sobie poradzi. Przy zastosowaniu drozdży gorzelniczych nawet znośny efekt |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2015 09:30
|
Stary Wyjadacz Mój blog: kliknij! Postów: 273 Data rejestracji: 20.05.13 |
Ja wczoraj pod pontonik rozpracowałem co nieco z domowej spiżarki( efekt zacny bo bez kaca). Ja nastawy robię w ten sposób... Do baniaka 1/3 objętości daję owoce, potem zalewam to syropem ( kilo cukru na 3 litry wody), i na koniec opakowanie aktywnych drożdży winiarskich... potem tylko czekanie aż przerobi i puszczasz "na rurki" |
|
|
Offline |
Dodany dnia 28 stycznia 2015 10:32
|
Stary Wyjadacz Postów: 279 Data rejestracji: 26.07.11 |
1410 to oczywiście moja ulubiona data do tradycyjnych nastawów Drożdże daję coobra mega pack. Jak już się zacier wyklaruje destyluję 2 razy na kolumnie z kwasówki z miedzianym wkładem. Produkt finalny rozrabiam do 60% i zalewam nim płatki dębowe z beczek po whisky lub winie ( można kupić kilka rodzai ). Po kilku dniach nabiera odpowiedniego koloru i można spożywać Zakupiłem także tubę szklaną do zasypywania węglem aktywnym. Przez tubę przepuszczam słabszy produkt na specjalne okazje. Wychodzi towar pierwsza klasa. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 03 sierpnia 2015 07:38
|
Stary Wyjadacz Postów: 279 Data rejestracji: 26.07.11 |
Tak dla przypomnienia - zbiór wiśni w pełni dlatego ja już poczyniłem odpowiednie kroki i do słoja z zalanymi orzechami dołączyły 3 z pięknie dojrzałymi wiśniami Na pokrzepienie w zimową porę będzie jak znalazł |
|
|
Offline |
Dodany dnia 03 sierpnia 2015 21:54
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Wiśnia dobra, ale ja czekam na węgierki. Jeszcze trochę. |
|
|
Offline |
Dodany dnia 30 listopada 2015 21:26
|
Stary Wyjadacz Postów: 279 Data rejestracji: 26.07.11 |
Zobaczyłem w jednym z wątków szklaneczkę Jim Beam i od razu przypomniało mi się jaka to zacna mikstura wyszła po zmieszaniu bourbona z moim alkoholowym hand made W proporcjach 1:4 wyszło coś co bardzo podpasowało w moje gusta ( i nie tylko ). Trzeba będzie powtórzyć. Proces fermentacji w pełni, tak że niebawem będzie okazja |
|
|
Offline |
Dodany dnia 02 grudnia 2015 23:12
|
MOD GRUPA --- XxX --- Gliwice Mój blog: kliknij! Postów: 4232 Data rejestracji: 06.01.12 |
Edi robisz smaki. Ja właśnie czekam jak wyjdzie moja śliwkówka. |
|
Przejdź do forum: |