Albumina- oszczędność czy zbyteczność? | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Rzucić palenie? To łatwe. Robiłem to ze sto razy. Mark Twain


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

 
Albumina- oszczędność czy zbyteczność?

Grzegorz Petryna

Offline

Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady.
 

Tomasz S

Offline

Otrzymywana z białka jaja kurzego, wiąże i klei ciasto oraz doskonale utwardza kulki proteinowe. Można zastąpić nią świeże jaja, wystarczy rozpuścić 30gram albuminy w 600ml płynu lub ująć w recepturze mixu na poziomie 3-5%.

Może to cos pomoze Haha ale z tego co wiem smialo można zastepowac jajka tym Haha ja akuratnie mam dostep dop wioskowych jaj w niskiej (bardzo) cenie wiec je daje
 

Leszek P

Offline

Grzegorz Petryna napisał(a):

Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady.


Możesz śmiało użyć samej albuminy. Na pewno jest ekonomiczniejsza od jajek.
Do tego dobrze spaja i utwardza kulki, co ma znaczenie - dobre kulasy lubi obskubywać drobnica. Dodaję ją nawet wtedy, kiedy używam jajek, aczkolwiek w mniejszej proporcji (rzędu 2-3%).
Zawiera też wartościowe, lekkostrawne białko (ponad 80%) i jest wygodna w stosowaniu. Do suchego miksu dodajesz tylko wodę (ew. z dodatkiem płynnych aromatów czy (i) aminokomplexsów itp.) i pilnujesz konsystencji.

Dozowanie 3-5% (bywa, że i więcej).
Polecam np. artykuł M. Krajewskiego, to Ci wiele wyjaśni:
http://www.karpho...Itemid=122
 

Tomek Sztanka

Offline

Leszek Piatkowski napisał(a):

Grzegorz Petryna napisał(a):

Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady.


Możesz śmiało użyć samej albuminy. Na pewno jest ekonomiczniejsza od jajek.
Do tego dobrze spaja i utwardza kulki, co ma znaczenie - dobre kulasy lubi obskubywać drobnica. Dodaję ją nawet wtedy, kiedy używam jajek, aczkolwiek w mniejszej proporcji (rzędu 2-3%).
Zawiera też wartościowe, lekkostrawne białko (ponad 80%) i jest wygodna w stosowaniu. Do suchego miksu dodajesz tylko wodę (ew. z dodatkiem płynnych aromatów czy (i) aminokomplexsów itp.) i pilnujesz konsystencji.

Dozowanie 3-5% (bywa, że i więcej).
Polecam np. artykuł M. Krajewskiego, to Ci wiele wyjaśni:
http://www.karpho...Itemid=122


Przelicz to na kulki robisz do 300 kg używaj jajek, kupuj z fermy zaoszczędzisz, no nie oszczędzaj, powąchaj ciasta...a drobnica niech skubie znaczy, że smakuje a do utwardzania są "łamacze szczęk" Carp Company/CC/...
Teraz kulam na SUUUMY.
Hej
T.
 

Grzegorz Petryna

Offline

Leszek Piatkowski napisał(a):

Grzegorz Petryna napisał(a):

Mam pytanie do karpiarzy, którzy kulają swoje kulki. Czy stosowanie samej albuminy ma sens, jeśli przy większej partii kulek chce się zaoszczędzić na jajkach? Z tego co się orientuję to albumina to samo białko bez żółtek, czy tak? Czy wpływa to jakoś na jakość kulki? Czy żółtka są niezbędne w produkcji kulek, czy wystarczą same białka? Albumina wydaje mi się tańszą alternatywą jajek, gdyż widziałem pół kilo (500gr) za jakieś 20zł, a z tego co wiem 25gr zastępuje 10 jajek (4-6zł). Jeśli jest to jakąś alternatywą to jak to stosować? Dzięki za porady.


Możesz śmiało użyć samej albuminy. Na pewno jest ekonomiczniejsza od jajek.
Do tego dobrze spaja i utwardza kulki, co ma znaczenie - dobre kulasy lubi obskubywać drobnica. Dodaję ją nawet wtedy, kiedy używam jajek, aczkolwiek w mniejszej proporcji (rzędu 2-3%).
Zawiera też wartościowe, lekkostrawne białko (ponad 80%) i jest wygodna w stosowaniu. Do suchego miksu dodajesz tylko wodę (ew. z dodatkiem płynnych aromatów czy (i) aminokomplexsów itp.) i pilnujesz konsystencji.

Dozowanie 3-5% (bywa, że i więcej).
Polecam np. artykuł M. Krajewskiego, to Ci wiele wyjaśni:
http://www.karpho...Itemid=122


Dobrze zrozumiałem 3-5% albuminy do suchego miksu, czyli jak mam kilogram mixu to do tego 50 gram albuminy? Bo z matmy to jestem noga. A jak w przypadku jajek? Dodawać ze skorupką czy bez? Bo słyszałem skrajne opinie od takich, że nie dawać bo kulki pękają, po takie, że karpie je dobrze trawią.

Tomku, nie mam fermy w pobliżu niestety.
 

Grzegorz Petryna

Offline

Odświeżam. Tomek Sztanka pomóż koledze. Haha
 

Tomek Sztanka

Offline

Grzegorz Petryna napisał(a):

Odświeżam. Tomek Sztanka pomóż koledze. Haha

Kilo to całość 100% jak masz 5% to 5 deko a reszta to pozostało 95% czyli 95 deko.
Tzn. jak chcesz zrobić 5kg mixu to dajesz 25 deko albuminy do 4,75 kg. mixu.

Bo sypkie tak liczysz a ja się nie pieprze z albuminą tylko na kilo zanętowych dodaję 10 jaj, na 10 kg. mixu daję 100 jaj=35zł.
Kupuj mąki w młynach, na targach i dodawaj do zanęcania kuku gotowane 20 min wcześniej namoczone min 12 godz. będzie twardsza ale selektywna, karp pobierze amur na pewno leszcz nie specjalnie bo trzeba mieć mocne zęby gardłowe, na suma 50 mm selektywnie i tylko kule bez ziarna. Ile tego chcesz zrobić i na jakie ryby?
T.
 

Grzegorz Petryna

Offline

Założenie było teoretyczne, ale myślałem na początek o kupnie 4 kilo miksu. Jeśli chodzi o ryby to karpie, ale amur byłby fajnym przyłowem. Zresztą przy takiej ilości to chyba lepiej faktycznie w jajka zainwestować i nie będzie źle. Rzuć jakiś sprawdzony przepis na jakieś rybne kulki. Dzięki.
 

Tomek Sztanka

Offline

Grzesiu przecie napisałem, wejdź na forum!!!
T.
 

Grzegorz Petryna

Offline

Mówisz Tomku o tym przepisie? Ja myślałem o gotowym mixie 50/50.
http://www.forumsumowe.pl/forum/viewthread.php?thread_id=3722&rowstart=0
 
Do góry
Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć
Wygenerowano w sekund: 1.71
51,534,313 unikalne wizyty