Kulinaria - marynowane filety rybne. | Forum sumowe


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Kobiety, które nie s? sprzedajne, kosztuj? najwi?cej. Francois Mauriac.


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sow?
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajm? ?ódk? w Pary?u w celach w?dkarskich i turystycznych

Wynajm? ?ódk? w Pary?u w celach w?dkarskich i turystycznych Wynajm? ?ódk? w Pary?u w celach w?dkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek ?eby zobaczy? szczegó?y

Witamy na stronie po?wi?conej rekinowi s?odkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie si? jak z?owi? suma, jaki potrzebujecie sprz?t do tego celu, jakich metod najlepiej u?y? do ?owienia tej ryby, a tak?e zobaczycie du?e sumy ?owione przez naszych u?ytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na ?wiecie i wiele innych informacji dotycz?cych Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania si? i aktywno?ci na Naszym Portalu.

Kulinaria - marynowane filety rybne.

października 07 2012 Bez kategorii Jacek Gebala
Kulinaria - marynowane filety rybne.
Poni?ej znajdziecie prosty przepis na przygotowanie marynowanej ryby. Nie potrzebujemy tutaj ani specjalnych przypraw, ani te? du?ych znajomo?ci kucharskich. To chyba jeden z najzdrowszych sposobów przyrz?dzenia ryby. Zdj?cia obrazuj?ce proces zrobi?em podczas przygotowania potrawy z filetów z pstr?ga.

Filet z pstr?ga - Marynowanie ryb



Przepis mo?emy te? zastosowa? u?ywaj?c innych gatunków ryb(nie tylko s?odkowodnych). Sam wypróbowa?em go te? na filetach ze szczupaka. Raczej nie nadaj? si? tutaj ryby maj?ce du?o o?ci i t?uszczu. Ale - do rzeczy...

Rozpoczniemy od sk?adników:

1.- ?wie?e filety rybne (dwie ?wiartki od strony g?owy)
2.- pieprz
3.- cukier
4.- sól
5.- koperek
6.- folia aluminiowa i naczynie na potraw?(mo?e by? plastik)

Nie podaje ilo?ci/wagi poszczególnych elementów - wszystko zale?y od nas/naszych upodoba? i smaku. Krótkie wyja?nienie je?li chodzi o ryb? - potrzebujemy tutaj naprawd? ?wie?? ryb?. Mówi?c "?wie?a" - nie mam na my?li ?wie?o kupion? w markecie czy ?wie?o wyci?gni?t? z lodówki. Mam na my?li z?apan? ryb? która nie zosta?a jeszcze zamro?ona tylko najwy?ej krotko sch?odzona. Koper mo?e by? ?wie?o poci?ty albo te? suszony (jak w moim przypadku) ze sklepu. Smakoszom proponuje u?ycie br?zowego cukru z trzciny cukrowej i morskiej gruboziarnistej soli. A oto i sk?adniki:

Przyprawy do ryb - marynowanie ryby



Zacznijmy od wykonania "mieszaniny". Zasada jest prosta:

1.- podstawa 50% - 50% cukier - sól
2.- koper i pieprz w zale?no?ci od upodoba?

Tak wygl?da?o to(ilo?ciowo i jako?ciowo) w moim przypadku:

Ryby marynowane - przyprawy rybne



Sól i cukier po 200 gram, 10 gram pieprzu gruboziarnistego domieli?em r?cznie i na ko?cu doda?em 30 gramów suchego koperku. Wszystko zosta?o wymieszane tak aby powsta?a "jednorodna" mieszanina. Teraz ucinamy folie aluminiowa tak aby mo?na by?o w tym kawa?ku dobrze zapakowa?(tak jak przy kanapkach, no mo?e troch wi?cej) filety.
Na rozpostartej foli usypujemy kilku-milimetrowe ?ó?eczko z naszej mieszaniny i na to k?adziemy skór? do do?u pierwszego fileta, nast?pn? porcj? naszej marynaty nak?adamy od strony "mi?sa". Ta warstwa powinna by? nieco grubsza od tej pod filetem. Nast?pnie drugiego fileta k?adziemy "mi?sn?" strona na tym pierwszym i posypujemy mieszanin? tak aby wszystko by?o równomiernie ni? pokryte. Jak nam troch? zostanie-nie ma obawy- w suchym i ch?odnym miejscu poczeka do nast?pnego razu, jak nam zabraknie - mo?emy dorobi?.
A oto jak to wygl?da:

Panierowanie filetów rybnych - Marynowanie ryb



Nasze "obsypane" filety owijamy foli? aluminiowa i wk?adamy do naczynia. Naczynie mo?e by? z plastiku ale niestety potem nie pozb?dziemy si? z niego zapachu ryby. Tym którym potrawa zasmakowa?a proponuje nast?pnym razem u?ycie naczynia szklanego.Nasz "pakunek" mo?na jeszcze (ale niekoniecznie) czym? obci??y? - na przyk?ad po?o?y? na nim ma?? deseczk? do krojenia i kilowy odwa?nik. To wszystko wstawiamy do lodówki na 2-4 dni. Jeden raz dziennie wylewamy nagromadzony p?yn i przewracamy nasz pakunek na druga stron?.

Marynowane filety z ryb



Po up?ywie 2-4 dni ca?o?? wyjmujemy usuwamy foli? aluminiow?, reszt? mieszaniny, kroimy w plasterki i podajemy do sto?u. Bardzo dobrze smakuje na bia?ym chlebie z odrobina cebuli, kaprów i chrzanu.

Jeszcze kilka ko?cowych uwag. Cala procedura ma na celu zamarynowanie ryby i odprowadzenie zb?dnych p?ynów. Starajmy si? wiec jak najmniej przeznaczone do tego filety przemywa? woda. Urywajmy ?wie?ej i zdrowej !!! ryby. We?cie mo?e na pocz?tek nieco mniej ryby aby wypróbowa? i... spróbowa?. Mnie zasmakowa?o to od razu, ale reszta rodzinki wpad?a na smak dopiero po pewnym czasie. Taka potrawa jest -podobno -przydatna do spo?ycia przez max. dwa tygodnie. Nie wiem, nie mog?em sprawdzi? - po maksymalnie 3 dniach nic nie zostaje, ale tak jest jak si? ma w domu "szara?cz?". Nie wiem ju? gdzie pocz?tkowo znalaz?em ten przepis - pami?tam tylko ?e jako ryba wyst?powa? tam ?oso?.

Eksperymentujcie z mieszanina. Ju? zastosowanie innego cukru i soli delikatnie zmienia smak. Jak u?yjemy soli gruboziarnistej to nasza ryba b?dzie mia?a delikatny s?onawy smak. Minimali?ci mog? u?y? tylko soli i cukru a potem to urozmaici? i doda? troch? innych przypraw. No có?, sezon na "salmonidy" niedaleko a i tro? i pstr?g i si? do tego wspaniale nadaje. Namawiam te? do prób z innymi gatunkami(szczupak, sandacz) - zawsze smakuje nieco inaczej. Moje ryby to to najcz??ciej 2-3 kg "tuczniki" z?owione w stawach hodowlanych. Jednak?e nic nie przewy?szy w smaku dzikiej ryby.

Ryby marynowane - Filet z pstr?ga



I w tym sensie ?ycz? wam smacznego !


Przygotowa? Jacek G?bala

Komentarze

  • 2679
    #1 Tomek Woloszyn
    dnia 07 października 2012 14:35
    A dzi?kuj? i na pewno spróbuj? , szybkie i prosteUsmiech
  • 668
    #2 Kazimierzp
    dnia 07 października 2012 14:59
    Jacku smaka narobi?e?, to mo?e by? bardzo pyszne i wygl?da elegancko trzeba b?dzie spróbowa?. Jacku ja spróbuj? ze szczupakiem, bo na pstr?ga trzeba poczeka?, a te z hodowli s? niesmaczne. Do takiej potrawy jeszcze 100gram bia?ego sch?odzonego p?ynu 40%.
  • 679
    #3 Jacek Gebala
    dnia 07 października 2012 16:56
    Spróbuj najpierw z ma?? ilo?ci? czy ci smakuje, szczupak ma jednak do?? odmienny smak od ?ososiowatych - dobrze dopraw, potrzymaj go cztery dni w lodowce i daj zna? jak wysz?o. Oczko
  • 280
    #4 Slawek Ziolkowski
    dnia 10 października 2012 20:09
    Apetycznie wygl?da, prawie jak w?dzony na zimno.Na ?wi?ta przetestuj? to.Okok
  • 890
    #5 Zbigniew Kapustynski
    dnia 31 października 2012 07:31
    Jad?em tak zrobionego ?ososia u znajomego w Dar?owie, pychotka.
    Sam te? po przeczytaniu tego opisu co? zrobi?.Piwko
  • 4162
    #6 Autech
    dnia 16 listopada 2012 21:02
    Rewelacyjny sposób ! Na pewno go wypróbuj? !
  • 679
    #7 Jacek Gebala
    dnia 18 listopada 2012 21:20
    W?a?nie konsumujemy Haha kolejne w ten sposób przyrz?dzone filety! Haha W tym roku to chyba ostatnie Placze !

Dodaj komentarz

Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.

Oceny

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?

Aktualnie online

Gości online: 15

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 8,320
Najnowszy użytkownik: Globtrotter TXL

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

17 lipca 2021 11:00
Dzie? dobry Usmiech

01 lipca 2021 20:16
Dzien dobry

29 czerwca 2021 22:09
Witam Okok

20 maja 2021 17:49
cze?? Okok

02 maja 2021 23:52
Powita? Usmiech

25 kwietnia 2021 20:26
Witajcie Usmiech

28 lutego 2021 09:31
Witanko,po latach! Usmiech

31 stycznia 2021 21:37
Cze??, dawno mnie tu nie by?o Usmiech

05 stycznia 2021 18:07
Jacku z przyzwyczajenia chcia?em klikn?? "lubi? to" pod Twoim wpisem beka

03 stycznia 2021 22:49
Do nastepnego razu....

Archiwum shoutboksa

Nasz baner

Forum Sumowe - portal sumowy
Wygenerowano w sekund: 1.49
43,691,344 unikalne wizyty