Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam ! | Forum wędkarskie


Portal ludzi z pasją tworzony przez ludzi z pasją

Bogactwem człowieka są: uśmiech, przyjazny gest, pogodne słowo. Autor: Phil Bosmans


Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ostatnie Fotki

Sumik 131cm
Sum ok. 30kg
Sum ok. 30kg
Nowy popychacz pontonowy ;o)
Sumy na woblery Sowa
Dwa razy 2m+ na Sowę
Rekordowy sandacz na Woblera Sowa
Nasza moc w polaczeniu z Woblerami Sowa

Na forum na skróty

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych

Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych Wynajmę łódkę w Paryżu w celach wędkarskich i turystycznych
Kliknij w obrazek żeby zobaczyć szczegóły

Witamy na stronie poświęconej rekinowi słodkowodnemu ;)

Na tym forum dowiecie się jak złowić suma, jaki potrzebujecie sprzęt do tego celu, jakich metod najlepiej użyć do łowienia tej ryby, a także zobaczycie duże sumy łowione przez naszych użytkowników, rekordowe sumy w Polsce i na świecie i wiele innych informacji dotyczących Suma Europejskiego i nie tylko. Zapraszamy wszystkich do zarejestrowania się i aktywności na Naszym Portalu.

Zobacz temat

/ INNE / Kulinaria
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)

 
Wędzarnie Stacjonarne. Zrób To Sam !

Dariusz Kucharski

Offline

gdzieś wyczytałem że zastosowanie kolana w krótkim przewodzie powoduje taki efekt jak dołożenie sporego odcinaka rury, zastanawiam się nad gatunkiem drewna jakim mam wyłożyć komorę dębina była by super, ale jest drogaSmutny no ale coś muszę tam zamontować po przeliczeniu i wstępnym wymiarowaniu dotarło do mnie że tanio nie da się tego wybudowaćSmutnysamego klinkieru będzie potrzeba minimum 1000 sztuk, ale teraz czytam , czytam by jak najmniej błędów popełnić , zastanawiam się nad szybrem w przewodzie dymnym czy z kwasiaka? czy gotowy taki jak stosuje sie w kominkach - rura fi 200 żaroodporna blacha ale tylko 2mm gruba, czy zwyczajna stal lecz minimum 6 mm? co sądzisz Filipie o tym?
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

phil-wroclaw

Offline

Z tym kolanem to może być prawda .
Co do drewna w komorze to wydaje mi się to nieco dziwnym pomysłem.
Wszystkie które widziałem i użytkowałem miały w środku stalowe ściany.
Drewno wydaje mi się trochę mało trwałe do tego celu, ja czasami wędząc mięsa (boczek, kuraka)
na samy końcu go jeszcze podpiekam tak aby mieć pewność że wysoka temperatura dotarła w
każdą część mięsa i zabiła potencjalne bakterie. Nie muszę potem parzyć produktów.
Po prostu przeważnie wędzę do bezpośredniego szybkiego spożycia a nie po to aby
miesiącami trzymać w lodówce. CO jakiś czas trzeba komorę oskrobać z sadzy stąd też myślę
że drewno - nie bardzo.
Mam szyber na rurze przy wylocie z wędzarni który ma mi niby służyć do przytrzymywania dymu
(intensyfikacji) aromatu ale praktycznie nie używam go , moim zdaniem powoduje to skraplanie się
pary z dymem i takie kiszenie w tym potraw co nie jest zdrowe, ale w tej materii może coś źle robię więc
nie będę się tu do końca wypowiadał.
 

Dariusz Kucharski

Offline

No widzisz jest wiele opinii na temat wędzenia , sposobów budowy wędzarni jedni tak piszą ,drudzy tak i bądź tu człowieku mądrySmutny myślę ze trzeba tak ją zbudować by bez problemu można osiągnąć odpowiednie parametry i je utrzymać, lecz jak widzę to temat rzeka, chyba zostanie mi dochodzenie do sedna metodą prób i błędów
tak myślę czy pod komorą nie zrobić paleniska - awaryjnego do wędzenia na gorąco a drugie z przewodem dumnym, zawsze była by alternatywa koszt to tylko dodatkowe drzwiczki co sadzisz o tym?
a deski w komorze ? no niby łatwiej utrzymać stałą temperaturę w chłodne dni i zapobiegają skraplaniu na ściankach a szybrem niby należy tak manewrować by osiągnąć optymalną temperaturę, na razie jeszcze w lutym zamierzam wybetonować płytę pod wędzarnię a z początkiem marca zakupić klinkier może jeszcze uda się to w lutym
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

Dariusz Kucharski

Offline

Wreszcie prace przy wędzarni ruszyły grin

forumsumowe.pl/h/fshzw_20160309_172738_66ef4.jpg

forumsumowe.pl/h/fshzw_20160419_181839_3abef.jpg

forumsumowe.pl/h/fshzw_20160420_190709_76626.jpg

i wnętrze paleniska

forumsumowe.pl/h/fshzw_20160420_190729_47d5b.jpg

Czasu brak pogoda nie dopisuje ale coś tam dłubiępfft
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

Viking

Offline

Dariusz Kucharski napisał(a):

No widzisz jest wiele opinii na temat wędzenia , sposobów budowy wędzarni jedni tak piszą ,drudzy tak i bądź tu człowieku mądrySmutny myślę ze trzeba tak ją zbudować by bez problemu można osiągnąć odpowiednie parametry i je utrzymać, lecz jak widzę to temat rzeka, chyba zostanie mi dochodzenie do sedna metodą prób i błędów
tak myślę czy pod komorą nie zrobić paleniska - awaryjnego do wędzenia na gorąco a drugie z przewodem dumnym, zawsze była by alternatywa koszt to tylko dodatkowe drzwiczki co sadzisz o tym?
a deski w komorze ? no niby łatwiej utrzymać stałą temperaturę w chłodne dni i zapobiegają skraplaniu na ściankach a szybrem niby należy tak manewrować by osiągnąć optymalną temperaturę, na razie jeszcze w lutym zamierzam wybetonować płytę pod wędzarnię a z początkiem marca zakupić klinkier może jeszcze uda się to w lutym


Co do technologi wykonania to nie doradzę ale powiem co wiem ,bo zadymiam jakieś 10 lat a przede mna ojciec jakieś 20 lat ,w tej samej wędzarni zbudowanej z blachy w kształcie prostokąta ,palenisko dl. ok 160cm .

Kazda wędzarnie da się opanować ,nie ważne z jakiego będzie materiału wykonana - to tylko kwestia czasu by dojść do wprawy .
Czyli poznanie jak zachowuje się dana wędzarnia podczas rożnych warunków atmosferycznych -(wędzę w zimę przy minus 20 jak i w lato przy plus 30 ,) oraz techniki wędzenia -czytaj dozowania ognia w palenisku i przewiewu w komorze wędzarniczej.
Co do skraplania sie na ściankach wilgoci to według mnie wina lezy po stronie użytego paliwa- za mokre.
ew ze obsuszonego wkładu.
Ale od razu dodam ja wędzę tylko na gorąco czyli w przedziale 40-95stC
a tak to wygląda
[img]forumsumowe.pl/h/fshzw_wedzarnia_468b5.jpg[/img]
 

Artur Betcher

Offline

Robercie tym zdjęciem sobie przechlapałeś grin Ile ja bym dał za takie coś u siebie Usmiech
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Viking

Offline

Artur masz gdzie wędzić ?-podwórko ?
Wystarczy beczka metalowa na cegłach z wyciętym dnem i paleniskiem
Jak nie masz
to możesz zakupić-zrobić mala wędzarnię mobilna i wędzić na stacjonarnych zasiadkach sumowych heh przyjemne z jeszcze przyjemniejszym .
 

Artur Betcher

Offline

Ja już chyba jestem zbyt leniwy żeby łowić stacjonarnie Haha U mnie nie mam gdzie niestety Smutny
Metoda na suma
Kołowrotek sumowy
Wędka na suma

Na pytania odnośnie sprzętu i wszystkie inne związane z poławianiem suma odpowiadam TYLKO NA FORUM
 

Dariusz Kucharski

Offline

Robert Godles napisał(a):

Dariusz Kucharski napisał(a):

No widzisz jest wiele opinii na temat wędzenia , sposobów budowy wędzarni jedni tak piszą ,drudzy tak i bądź tu człowieku mądrySmutny myślę ze trzeba tak ją zbudować by bez problemu można osiągnąć odpowiednie parametry i je utrzymać, lecz jak widzę to temat rzeka, chyba zostanie mi dochodzenie do sedna metodą prób i błędów
tak myślę czy pod komorą nie zrobić paleniska - awaryjnego do wędzenia na gorąco a drugie z przewodem dumnym, zawsze była by alternatywa koszt to tylko dodatkowe drzwiczki co sadzisz o tym?
a deski w komorze ? no niby łatwiej utrzymać stałą temperaturę w chłodne dni i zapobiegają skraplaniu na ściankach a szybrem niby należy tak manewrować by osiągnąć optymalną temperaturę, na razie jeszcze w lutym zamierzam wybetonować płytę pod wędzarnię a z początkiem marca zakupić klinkier może jeszcze uda się to w lutym


Co do technologi wykonania to nie doradzę ale powiem co wiem ,bo zadymiam jakieś 10 lat a przede mna ojciec jakieś 20 lat ,w tej samej wędzarni zbudowanej z blachy w kształcie prostokąta ,palenisko dl. ok 160cm .

Kazda wędzarnie da się opanować ,nie ważne z jakiego będzie materiału wykonana - to tylko kwestia czasu by dojść do wprawy .
Czyli poznanie jak zachowuje się dana wędzarnia podczas rożnych warunków atmosferycznych -(wędzę w zimę przy minus 20 jak i w lato przy plus 30 ,) oraz techniki wędzenia -czytaj dozowania ognia w palenisku i przewiewu w komorze wędzarniczej.
Co do skraplania sie na ściankach wilgoci to według mnie wina lezy po stronie użytego paliwa- za mokre.
ew ze obsuszonego wkładu.
Ale od razu dodam ja wędzę tylko na gorąco czyli w przedziale 40-95stC
a tak to wygląda
[img]forumsumowe.pl/h/fshzw_wedzarnia_468b5.jpg[/img]


Robercie to masz wielkie doświadczenie w tej dziedzinieOkok, wyroby wyglądają przepięknie i smakowicie , ja już też robiłem wyroby i teraz kiełbasa czy szynka ze sklepu przestały mi smakowaćwysmiewacz dlatego postanowiłem zbudować wędzarnię , piszesz że palenisko masz 160 cm od wędzarni, jak dobrze zrozumiałem czyli wedle niektórych teoretyków nie powinno to działać,wysmiewacz ja mam palenisko 120 cm od wędzarni, myślę że bedzie ok jutro jak pogoda pozwoli podgonię robotę przy wędzarni trochę kosztuje to pracy taką sobie wymyśliłem i teraz trzeba się natyrać ale nic darmo niema myślę że w razie czego będę mógł zwrócić się o radę do ciebieOczko
Jestem tu dla siebie, ale przede wszystkim dla innych
 

Viking

Offline

Tez jak zaczynałem to duzo czytałem itd .niektóre porady sa pomocne ale tak jak pisalem trzeba dojsc samemu do tego co i jak .
Moj sąsiad ma beczkę metalowa .Wędzarnia mała, bo mieszka sam i nie musi robić tyle ton co ja i palenisko ma 40cm od beczki i tez daje rade.
Ja będę chciał zrobić teraz taki kombajn z 3 zbiorników po gazie, ew po zbiornikach od wody .
Duzy zbiornik postawiony na pionowo - jako wędzarnia ,połączony z mniejszym na poziomo jako grill i połączony z mniejszym jako palenisko do wędzarni
coś na podobe tego
[img]forumsumowe.pl/h/fshzw_gril_93ff2.jpg[/img]
 
Do góry

Przejdź do forum:

Hosting zdjęć wędkarskich

Wędkarski hosting zdjęć

Podobne Tematy

Temat Forum Odpowiedzi Ostatni post
sygnalizator brań bezprzewodowy zrób to sam Podpórki sumowe, sygnalizatory elektroniczne 36 01 listopada 2017 08:57
Łowienie stacjonarne Multiplikatorem ?? Wędziska sumowe do połowów stacjonarnych 14 08 lutego 2013 00:14
Zrób to sam, podwodny spławik z dozownikiem dipu. Hand Made - Rękodzieło wędkarskie 49 01 lipca 2012 16:34
BATYMETRIA ZRÓB TO SAM Poradniki wędkarskie 2 02 czerwca 2012 03:24
Wygenerowano w sekund: 1.70
51,301,686 unikalne wizyty